72. cannes-i filmfesztivál

2019.05.16. 19:30

Zombi-nyitófilm Cannes-ban

Kedd este megkezdődött a 72. cannes-i filmfesztivál, naponta két játékfilmet láthat a közönség.

Váró Kata Anna

Fotós: AFP

Fotós: AFP

Az amerikai független filmes rendező, Jim Jarmusch apokaliptikus zombivíziója nemcsak a fesztivál hivatalos megnyitójára tette fel a pontot, de a vetítés végére az esőt is elhozta a Croisette-re. Jarmusch 1984-ben a Florida, a paradicsommal mutatkozott be Cannes-ban a magyar születésű Bálint Eszterrel a főszerepben, ahol el is nyerte az ígéretes fiatal tehetségek számára létrehozott Arany Kamera elnevezésű díjat. A 66 éves rendező azóta is visszatérő vendég a fesztivál vörös szőnyegén, aki legutóbb 2016-ban, az Iggy Popról szóló dokumentumfilmjével, a Gimme Dangerrel szerepelt a cannes-i programban.

Sztárok a vörös szőnyegen

A rocklegenda Iggy Pop a kedd esti nyitófilmben, a The Dead Don’t Die-ban is kapott egy kisebb szerepet, a megnyitóra azonban nem kísérte el a filmet, itt volt viszont többek közt Tilda Swinton, Bill Murray, Adam Driver, Chloë Sevigny és Selena Gomez is a népes szereplőgárdából. A nagy várakozások ellenére Jarmusch társadalomkritikával átszőtt zombifilmjét csak gyér taps fogadta a gálavetítéssel párhuzamosan tartott sajtóvetítésen.

A fesztivál nyitóceremóniája a nemrégiben elhunyt Agnès Varda előtt tisztelgett, a fiatal énekesnő, Angèle pedig megidézte a Cléo 5-től 7-ig ismert slágerét, ami mindenkinek könnyeket csalt a szemébe.

Az időjárás cudarra fordult az éjszaka folyamán, a La Plage Barrière Le Majesticen megrendezett nagyvonalú állófogadással egybekötött zenés-táncos mulatság azonban hamar feledtette velünk az esőt, ahogyan a The Dead Don’t Die világvége-hangulatát is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!