Nagyvilág

2016.03.18. 19:22

Külföldi sajtó Magyarországról - Horvát lap Merkelről és Orbánról, görög miniszter német lapban a szolidaritásról

Berlin, 2016. március 18., péntek (MTI) - Horvátország válaszúton, Orbánt vagy Merkelt követi címmel jelent meg vezércikk a Vecernji List című horvát napilapban pénteken, a Die Welt című konzervatív német lap pedig interjút közölt Dora Bakojannisz volt görög külügyminiszterrel, aki bírálta a magyar kormányt.

Berlin, 2016. március 18., péntek (MTI) - Horvátország válaszúton, Orbánt vagy Merkelt követi címmel jelent meg vezércikk a Vecernji List című horvát napilapban pénteken, a Die Welt című konzervatív német lap pedig interjút közölt Dora Bakojannisz volt görög külügyminiszterrel, aki bírálta a magyar kormányt.

Silvije Tomasevic, a legolvasottabb horvát lap római tudósítója szerint Horvátországnak választania kell, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnököt vagy Angela Merkel német kancellárt követi. A szerző úgy véli, hogy Angela Merkel német kancellár kereszténydemokrata és "a középhez közelebb álló, mint a jobboldalhoz", Orbán Viktor magyar miniszterelnök viszont "jobboldalibb az Európai Néppártnál", és "közelebb áll az egykori nemzetiszocializmushoz". Tomasevic úgy véli: "Orbánra még nem mondták ki, hogy a nemzetiszocialista eszméket követi, de az olyan lépései, mint a vállalatok államosítása (nagyban) és nemzeti érdekek kihangsúlyozása nem áll messze attól, amit Benito Mussolini tett Olaszországban".

A szerző szerint Orbán Viktor a karrierje elején a modern demokratikus társadalom eszméit vallotta, majd 2010-es megválasztása után megváltoztatta politikáját. Módosította az alkotmányt, hogy hazafias és konzervatív elemeket vigyen bele - írta a szerző, egyúttal hozzátette: "katolikus hagyományokról beszél, de amikor keresztény módjára kellene viselkednie, például a menekültválságban, gyűlöl mindent, ami idegen".

A lap tudósítója szerint a magyar kormányfő "államosította a vállalatokat, elveti a NATO politikáját, és Putyin Oroszországához közelít, valamint különösen kiélezte kapcsolatát az Európai Unióval".

Tomasevic a vezércikk végén is felteszi a kérdést, hogy Horvátország Angela Merkel vagy Orbán Viktor politikáját követi-e. Szerinte ez kiderül abból, milyen gazdasági lépéseket tesz a kormány a jövőben, államosítja vagy privatizálja-e a vállalatokat.

A Die Weltben közölt interjúban Dora Bakojannisz volt görög külügyminiszter, a konzervatív, ellenzéki Új Demokrácia párt politikusa azt mondta, hogy az "olyan országok, mint Lengyelország és Magyarország, tartották a markukat", amikor az EU elsősorban gazdasági hasznot hajtott nekik, most viszont "a budapesti és a varsói kormány már nem emlékezik az európai szolidaritásra".

Ennél is rosszabb, hogy Magyarország és Lengyelország "mérgezi a légkört a gyűlölet veszélyes retorikájával" - tette hozzá.

Dora Bakojannisz kifejtette: amennyiben "az olyan emberek, mint Orbán Viktor" továbbra is megtagadják a szolidaritást, akkor "Európának is meg kell vonnia a szolidaritást Budapesttől, és el kell törölnie a pénzügyi segítséget".

"Nem lehet válasz nélkül hagyni, hogy Orbán akadályoz egy európai megoldást" a menekültválságra - mondta Dora Bakojannisz, aki 2006-2009 között volt Görögország külügyminisztere.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!