Nagyvilág

2016.03.01. 15:39

Illegális bevándorlás - Feszült a helyzet a görög-macedón határon, a szerb-horvát átkelőnél nyugodtabbak a kedélyek

Idomeni/Budapest - Feszült a helyzet a görög-macedón határon, míg a szerb-horvát átkelőnél nyugodtabbak a kedélyek - hangzott el az M1 aktuális csatornán kedden kora délután.

Idomeni/Budapest - Feszült a helyzet a görög-macedón határon, míg a szerb-horvát átkelőnél nyugodtabbak a kedélyek - hangzott el az M1 aktuális csatornán kedden kora délután.

A közmédia helyszínen tartózkodó tudósítója elmondta, hogy a görög-macedón határ melletti Idomeninél több mint tízezer migráns várakozik a táborban, ez a szám azonban folyamatosan nő, és vele együtt a feszültség is. Csak kedd reggel több száz újabb migráns érkezett Idomenibe - tette hozzá.

A görög bevándorlásügyi miniszter (Jannisz Muzalasz) szerint már 30 ezernél is több migráns torlódott fel Görögország teljes területén, és ha továbbra is ennyire akadozik a haladásuk a Balkánon, ez a szám márciusban akár a 70 ezret is elérheti - mondta a tudósító.

Korábbi jelentések szerint a migránsok hétfő délelőtt kidöntötték a görög-macedón határon emelt kerítés egy részét, tiltakozásul az ellen, hogy a hatóságok szerintük túlságosan kevés menedékkérőt engednek át Macedóniába, ahonnan folytathatják útjukat Európa északi része felé. A macedón rendőrök könnygázzal próbálták visszaszorítani a migránsokat, akik közül sokan átnyomultak macedón területre. A macedón hatóságok erősítést küldtek a helyszínre, a rendőrség különleges egységei helikopterekkel figyelik a határt, valamint vízágyúkat telepítettek a kerítéshez.

Keddre virradóra hatalmas eső volt Idomeninél, ezért sártengerré változott a tábor. Több civil szervezet attól tart, hogy humanitárius katasztrófa következik be a görög-macedón határon - hangzott el az M1-en.

A szerb-horvát határon fekvő Sidből (a migránsok nyugat-balkáni vándorlási útvonalának egyik későbbi pontjáról) azt jelentette kedden kora délután a közmédia tudósítója, hogy ott kevésbé kiélezett a helyzet. A rendőrség nagyobb erőket vezényelt a környékre, hogy ne nőjön a feszültség, és ne terjedjenek tovább az indulatok.

Nemrég kiáltozni kezdtek a migránsok, a rendőrök azonban rájuk szóltak, és ennek hatására abbahagyták. A hatóságok jelenleg urai a helyzetnek, és ellenőrzésük alatt tudják tartani a szerb-horvát határt - mondta a tudósító.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!