Nagyvilág

2014.01.30. 14:10

KSH: magyar javaslatot emelt határozattá az ENSZ Közgyűlése

Budapest, 2014. január 30., csütörtök (MTI) - Magyarország által kezdeményezett javaslatot - a "Hivatalos statisztika alapelvei" (Fundamental Principles of Official Statistics) elnevezésű dokumentumot - emelt közgyűlési határozattá az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Közgyűlése január 29-én, szerdán magyar idő szerint este - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

Budapest, 2014. január 30., csütörtök (MTI) - Magyarország által kezdeményezett javaslatot - a "Hivatalos statisztika alapelvei" (Fundamental Principles of Official Statistics) elnevezésű dokumentumot - emelt közgyűlési határozattá az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Közgyűlése január 29-én, szerdán magyar idő szerint este - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.A közlemény emlékeztet: a hivatalos statisztika alapelvei a nemzeti statisztikai szervezetek munkájának iránytűjeként szolgálnak. A tíz pontba foglalt normagyűjteményt az ENSZ Statisztikai Bizottsága először 1993-ban, a megújított változatot 2013 februárjában dr. Vukovich Gabriella, a KSH elnökének irányítása mellett fogadta el a bizottság. A testület célkitűzése az volt, hogy az alapelvek világszerte történő érvényesülésének elősegítése érdekében kezdeményezni kell azok közgyűlési határozatba foglalását.

Ennek nyomán nyújtotta be Magyarország az ENSZ Közgyűlésének a határozati javaslatot, amelyhez hazánk New York-i állandó ENSZ képviseletének diplomatái már a benyújtás előtt megszerezték a tagállamok közel egyharmadának aktív támogatását.

A most elfogadott dokumentum rögzíti egyebek mellett, hogy a hivatalos statisztika a demokratikus társadalom információs rendszerének nélkülözhetetlen eleme. A hivatalos statisztikai szervezeteknek a gyakorlatban jól hasznosítható, megbízható minőségű statisztikát kell előállítaniuk költséghatékony módon. Azokat pedig pártatlanul, mindenki számára hozzáférhetővé kell tenniük.

A hivatalos statisztikai szolgálatoknak az adatok gyűjtése, feldolgozása, tárolása és közzététele során szigorúan szakmai megfontolások szerint kell eljárniuk. A statisztikai céllal gyűjtött személyes és egyedi adatokat szigorúan bizalmasan kell kezelniük, és kizárólag statisztikai célra szabad felhasználniuk.

Az ENSZ Statisztikai Bizottsága Vukovich Gabriellát, a Központi Statisztikai Hivatal elnökét 2012. évi ülésén elnökévé választotta, majd 2013. évi ülésén megerősítette tisztségében - áll a közleményben.

- MTI - 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!