Nagyvilág

2013.06.13. 13:20

Titkos adatgyűjtés - Guardian: évekig tarthat Snowden kiadatási ügye

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2013. június 13., csütörtök (MTI) - Évekig is elhúzódhatnak a jogi csatározások, ha az Egyesült Államok hivatalosan kérné a titkos amerikai adatgyűjtési program részleteit kiszivárogtató egykori CIA-alkalmazott, Edward Snowden átadását Hongkongtól - írta a csütörtöki The Guardian.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

London, 2013. június 13., csütörtök (MTI) - Évekig is elhúzódhatnak a jogi csatározások, ha az Egyesült Államok hivatalosan kérné a titkos amerikai adatgyűjtési program részleteit kiszivárogtató egykori CIA-alkalmazott, Edward Snowden átadását Hongkongtól - írta a csütörtöki The Guardian.

A vezető baloldali brit napilapnak - amely a Snowden által kiszivárogtatott anyagok egyik fő közlője volt - jogi szakértők elmondták: a 29 éves amerikai megalapozott védekezési stratégiát építhet arra az érvre, hogy a terhére rótt vétség politikai jellegű volt, akkor is, ha az Egyesült Államok bűnvádi eljárást indít ellene, és ezen az alapon kéri átadását.

A The Guardian által idézett szakértők szerint nem szokványos kiadatási eljárásról lenne szó, mivel Hongkong nem önálló állam, hanem Kína különleges közigazgatási körzete.

Snowden adta át a brit lapnak és a The Washington Postnak az elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatgyűjtési tevékenységéről szóló, egyre nagyobb és immár nemzetközi politikai botrányt kavaró értesüléseket.

Edward Snowden kilétét is a The Guardian fedte fel a hétvégén a kiszivárogtató egykori hírszerzési alkalmazott saját kérésére.

Snowden, aki korábban Hawaiin élt, akkor már Hongkongban volt. A The Guardiannek elmondta: azért választotta Hongkongot, mert ott elkötelezetten védelmezik a szólásszabadságot és a politikai szembenállás jogát. Emellett véleménye szerint Hongkong egyike azon kevés helyeknek a világon, amelyek képesek szembeszállni és szembe is szállnak "az amerikai kormány diktátumaival".

A csütörtöki The Guardian megszólaltatta Tim Parker bevándorlási ügyekre szakosodott hongkongi ügyvédet, aki elmondta: amerikai átadási folyamodvány esetén annak teljesítéséről a hongkongi közigazgatási körzet végrehajtó testületének - vagyis önkormányzatának - vezetője döntene, ám Snowden a döntést, ha az számára kedvezőtlen, bíróságon megtámadhatja. Ebben az esetben az ügy végigjárhatja a fellebbviteli fórumok több szintjét, és az eljárás hónapokig, sőt könnyedén akár évekig is elhúzódhat - mondta Parker.

Más jogi szakvélemények szerint ugyanakkor Snowden nem feltétlenül járna sikerrel, ha védekezésében politikai jellegűnek állítaná be az ellene indított amerikai eljárást. Guy Goodwin-Gill, a londoni Blackstone Chambers jogi iroda kiadatási ügyekkel foglalkozó vezető szakértője a The Guardiannek azt mondta: mára megváltozott a nemzetközi klíma, és olyan vétségek - például repülőgép-eltérítések -, amelyek esetében korábban lehetett érvelni politikai motivációval, ma már nem minősülnek politikai jellegű cselekedetnek.

Goodwin-Gill szerint alig van olyan ország, amely politikai motivációjú cselekmény esetén megtagadná a kiadatást.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!