Nagyvilág

2013.06.05. 18:43

Lemond Tom Donilon amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, Susan Rice lesz az utódja

Washington, 2013. június 5., szerda (MTI) - Lemond Tom Donilon amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, Barack Obama elnök Susan Rice ENSZ-nagykövetet fogja utódjául kinevezni - közölte szerdán a The New York Times és a CNN fehér házi forrásokra hivatkozva.

Washington, 2013. június 5., szerda (MTI) - Lemond Tom Donilon amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, Barack Obama elnök Susan Rice ENSZ-nagykövetet fogja utódjául kinevezni - közölte szerdán a The New York Times és a CNN fehér házi forrásokra hivatkozva.

Döntését Obama elnök helyi idő szerint szerda délután fogja hivatalosan bejelenteni. A nemzetbiztonsági tanácsadó kinevezését a szenátusnak nem kell megerősítenie. Rice helyére az elnök Samatha Powert, a Harvard Egyetem tanárát fogja kinevezni az ország új ENSZ-nagykövetévé. Power korábban azzal vált közismertté, hogy 2008-ban - még a Demokrata Párt elnökjelöltségéért zajló közdelem idején - "szörnyetegnek" nevezte Hillary Clintont. Emiatt le kellett mondania Obama kampánycsapatában viselt tisztségéről.

Rice kinevezése várhatóan heves politikai vitákat vált majd ki. ENSZ-nagykövetként tett, a kelet-líbiai Bengáziban működő amerikai képviselet ellen 2011. szeptember 11-én elkövetett terrortámadással kapcsolatos nyilatkozatai republikánus bírálatok kereszttüzébe kerültek.

A 48 éves Rice Obama egyik legközelebbi politikai szövetségese, neve a Bengázival kapcsolatban kirobbant botrányt megelőzően a külügyminiszteri poszttal kapcsolatban is felmerült.

Az 58 éves Donilonnak a kulisszák mögött kulcsszerepe volt a terrorizmus elleni harcban - egyebek között Oszama bin Laden al-Kaida-vezér likvidálásban -, az iraki és az afganisztáni háború menetének meghatározásában, valamint abban, hogy az amerikai külpolitikai súlypontja Ázsiára tevődött át.

Utolsó nagy projektjeinek egyike a Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök pénteki kötetlen kaliforniai csúcstalálkozója lesz. Donilon, aki várhatóan július elején távozik majd a 2010 októbere óta betöltött posztjáról a napokban tért vissza Pekingből.

Rice, aki Oxfordban doktorált nemzetközi kapcsolatokból, kormányzati karrierjét a Clinton-kormányzat alatt kezdte meg a Nemzetbiztonsági Tanácsban, ahol az afrikai ügyekért felelős igazgató volt. Bírálói szerint szerepe volt abban, hogy az Egyesült Államok nem akadályozta meg a ruandai népirtást. A 2008-as elnökválasztási kampány idején Obama külpolitikai tanácsadója volt.

ENSZ-nagykövetként fontos szerepe volt az Észak-Korea és az Irán elleni BT-szankciók elfogadtatásában. Susan Rice külügyminiszterré való kinevezése amiatt bukott meg, hogy tavaly szeptemberben, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által előkészített, de utóbb erősen megszerkesztett beszédtervezetre támaszkodva elfajult demonstrációnak és nem előre kitervelt terrortámadásnak minősítette a bengázi képviselet elleni támadást. Az ellenzék szerint az Obama-kormány ezzel politikai célzatú manipulációt hajtott végre a választási kampány idején.

Rice a botrány ellenére megőrizte a Fehér Ház bizalmát. ENSZ-nagykövetként kulcsszerepe volt a NATO vezette líbiai beavatkozás előkészítésében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!