Nagyvilág

2013.06.18. 18:17

Felfüggesztették az Osztrák Nemzeti Bank korrupciós ügyben gyanúsított kormányzóhelyettesét

Bécs, 2013. június 18., kedd (MTI) - Felfüggesztette tisztségéből kedden az Osztrák Nemzeti Bank (OeNB) közgyűlése egy korrupciós ügyben gyanúsított kormányzóhelyettesét, Wolfgang Duchatczeket.

Bécs, 2013. június 18., kedd (MTI) - Felfüggesztette tisztségéből kedden az Osztrák Nemzeti Bank (OeNB) közgyűlése egy korrupciós ügyben gyanúsított kormányzóhelyettesét, Wolfgang Duchatczeket.

Duchatczeket nem jogerősen azzal vádolja az ügyészség, hogy az osztrák pénzverde felügyelőtanácsi tagjaként tudomása volt a pénzverde Szíriával és Azerbajdzsánnal kötött, korrupciógyanús üzleti megállapodásairól.

Az ügyészség a múlt csütörtökön jelentette be, hogy vádat emelt Duchatczek és a pénzverde hét korábbi vezető tisztségviselője ellen csalás, megvesztegetés és pénzmosás bűnsegédlete miatt.

A vádhatóság szerint az állami cég szerződéseket kötött Szíriával és Azerbajdzsánnal bankjegyek és érmék legyártására. A feltételezés szerint a megbízás érdekében a megbízó országok tisztségviselőinek 14, illetve 20 százalékos kenőpénzt fizettek. Összesen 14 millió euró folyt külföldi számlákon, offshore társaságokon keresztül a külföldi tisztségviselőkhöz - írták a közleményben. Ezeket az összegeket belekalkulálták a megbízási díjba, ezért az osztrák intézményeknek "nem keletkezett káruk" az ügyészség megállapítása szerint. Duchatczeket azzal gyanúsítják, hogy a pénznyomda felügyelőtanácsi tagjaként tudott az ügyről.

A kormányzóhelyettes ügyvédjének állásfoglalása szerint a nemzeti bank kormányzótanácsa "túllépte hatáskörét" azzal, hogy Wolfgang Duchatczeket felfüggesztette, amikor a vádemelés ellen még fellebbezni lehet.

Az ügyészség másfél éve nyomoz az ügyben. A nyomozás kezdetén felügyelőtanácsi tagságukkal összefüggésben vizsgálat alá vonták Ewald Nowotnyt, az osztrák jegybank kormányzóját és Peter Zöllnert, a bank igazgatóját is. Ellenük az eljárást vádemelés nélkül zárták le.

Duchatczek, akinek hosszú szolgálati idejére esett az euró bevezetése is Ausztriában, júliusban vonulna nyugdíjba a nemzeti banktól.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!