Nagyvilág

2013.06.16. 11:00

A homoszexuálisok jogaiért vonultak fel Bécsben a Szivárvány Parádén

Bécs, 2013. június 15., szombat (MTI) - Több mint százötvenezren vettek részt a szervezők közlése szerint szombaton Bécsben a 18. Szivárvány parádén, a homoszexuálisok hátrányos megkülönböztetése elleni felvonuláson.

Bécs, 2013. június 15., szombat (MTI) - Több mint százötvenezren vettek részt a szervezők közlése szerint szombaton Bécsben a 18. Szivárvány parádén, a homoszexuálisok hátrányos megkülönböztetése elleni felvonuláson.

A menet az egykori császári palota, a Hofburg előtti Heldenplatzról (Hősök tere) indult és körbehaladt a forgalom elől lezárt belvárosi körúton, a Ringstrassén, majd a Heldenplatzon ért véget. A menetirányt ezúttal is a forgalom irányával szemben határozták meg, a büszkén vállalt "másságot" jelképezve ezzel.

A szokásosan jó hangulatú, zenével kísért menetben a hátrányos megkülönböztetést és homofóbiát elítélő transzparensek emlékeztettek a felvonulás céljára, a homoszexuálisoknak a többségi társadalom többi tagjával való teljes jogi egyenlőségének megteremtésére.

A rendezvényen felszólaltak politikusok is, köztük Rudolf Hundstorfer szociális- és családügyi miniszter (Osztrák Szociáldemokrata Párt) és a bécsi városvezetés részéről Maria Vassilakou polgármester-helyettes (Zöldek).

A felvonulást szervező bécsi egyesület, a HOSI egyik fő törekvése, hogy az azonos nemű élettársak is fogadhassanak örökbe gyerekeket Ausztriában. Az osztrák jog 2010 óta elismeri a bejegyzett élettársi kapcsolatot az azonos neműek között is, és ezzel több tekintetben a házassághoz hasonló jogokat biztosít a számukra. Míg azonban a heteroszexuális élettársak előtt nyitva áll az örökbefogadás lehetősége, az azonos neműek előtt nem. Az Emberi Jogok Európai Bírósága emiatt az év elején elmarasztalta Ausztriát.

Christian Högl a HOSI részéről az ORF rádiónak elmondta: a demonstrációval egyben szolidaritásukat fejezték ki olyan országokkal, ahol a társadalom nem fogadja el a homoszexualitást és ahol nem, vagy csak szigorú rendőrségi intézkedések mellett lehet a bécsihez hasonló felvonulásokat tartani.

A felvonulás a Vienna Pride (Bécsi Büszkeség) nevű rendezvénysorozat része. A parádét filmfesztivál és a Heldenplatzon felállított sátorvárosban egyhetes információs és jogsegély rendezvény előzte meg.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!