Nagyvilág

2013.05.13. 11:49

Új főtitkárt kapott az olasz Demokrata Párt

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2012. május 13., hétfő (MTI) - Guglielmo Epifani, a CGIL szakszervezet egykori főtitkára vette át a hét végén az olasz Demokrata Párt (PD) vezetését a balközép erő következő kongresszusáig. A kormányt adó PD új főtitkára hétfőn egyeztet az államfővel.

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Róma, 2012. május 13., hétfő (MTI) - Guglielmo Epifani, a CGIL szakszervezet egykori főtitkára vette át a hét végén az olasz Demokrata Párt (PD) vezetését a balközép erő következő kongresszusáig. A kormányt adó PD új főtitkára hétfőn egyeztet az államfővel.

Giorgio Napolitano elsőként fogadja Epifanit, aki a párt szombati vezetőségi ülésén kapta és vállalta el a PD irányításának feladatát.

Az 534 voksoló 85,8 százaléka ítélte úgy, hogy a legnagyobb olasz szakszervezeti föderációt, a közel öt milliós CGIL-t 2002-2010 között vezető Epifani a legalkalmasabb ember arra, hogy a PD-t az októberre kitűzött kongresszusig irányítsa.

Az ideiglenesen kinevezett főtitkárnak addig kell megmentenie a széteséstől a hatszázezernél több párttagot számláló PD-t. "Pártunk süllyedésben, csakis a közös felelősségvállalás mentheti meg" - fogalmazott Epifani székfoglaló beszédében.

Epifani a Baloldali Demokratákból (DS) 2007 októberében megalakult PD negyedik főtitkára Walter Veltroni (2007-2009), Dario Franceschini (2009) és Pierluigi Bersani után (2009-2013).

A PD vezette balközép koalíció nyerte a február végi parlamenti választásokat 29,6 százalékos eredménnyel.

Epifani az olasz baloldal régi embere, nem a PD fiatal tagjai által sürgetett generációs váltást képviseli. Elemzők szerint azonban a 63 éves Epifani az egyetlen, aki képes lehet a feszültséggel teli párt különböző szárnyai közötti békés átmenetet biztosítására.

Epifani támogatja az Enrico Letta, a PD volt főtitkár-helyettese vezette kormányt is, amelynek megalakulását a PD bizonyos csoportjai fenntartással fogadták.

Az őszi kongresszuson a PD új generációját képviselő Matteo Renzi firenzei polgármester készül átvenni a PD irányítását, de a Corriere della Sera napilap szerint, ha Epifani sikerrel végzi munkáját, az sem kizárt, hogy a főtitkári székben maradhatna. A PD főtitkára lesz a párt miniszterelnök-jelöltje a következő választásokon, amelyek a Letta-kormánynak nem hosszú életet jósoló Massimo D Alema volt PD-elnök szerint nem annyira távoliak.

A kongresszusig a PD-nek el kell dönteni, hogy továbbra is előválasztással kíván-e főtitkárt, majd pedig miniszterelnök-jelöltet választani, ahogyan ezt 2007 óta teszi.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!