Nagyvilág

2013.05.28. 11:28

Szíria - Az uniós szankciók zöme fennmarad, a fegyverszállítások ügyében a tagállamok maguk döntenek

Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti: Brüsszel, 2013. május 28., kedd (MTI) - Nem jutottak közös álláspontra az EU-országok külügyminiszterei a Szíriával szembeni fegyverszállítási tilalom meghosszabbításának kérdésében, így ez a szankciós intézkedés június elsejével hatályát veszti, ám a többi Szíria elleni szankció továbbra is érvényben marad - derült ki hétfő éjjel, a maratonira nyúlt brüsszeli tanácskozás befejeztével adott tájékoztatásokból.

Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti:

Brüsszel, 2013. május 28., kedd (MTI) - Nem jutottak közös álláspontra az EU-országok külügyminiszterei a Szíriával szembeni fegyverszállítási tilalom meghosszabbításának kérdésében, így ez a szankciós intézkedés június elsejével hatályát veszti, ám a többi Szíria elleni szankció továbbra is érvényben marad - derült ki hétfő éjjel, a maratonira nyúlt brüsszeli tanácskozás befejeztével adott tájékoztatásokból.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője közölte, hogy a tagállamok augusztus előtt újra áttekintik a fegyverembargó kérdését.

William Hague brit külügyminiszter - azok egyike, akik a legerőteljesebben álltak ki amellett, hogy tegyék lehetővé a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen harcoló felkelők fegyverekkel való ellátását - elmondta: Nagy-Britanniának nincs azonnali terve arra, hogy megkezdje hadfelszerelés szállítását Szíriába.

Az Ashton által ismertetett döntés értelmében egy évvel meghosszabbítják a hadfelszerelés kivételével a többi árucikkre - így elsősorban olajtermékekre - Szíriával szemben korábban kimondott uniós export-import korlátozásokat, továbbá bizonyos vállalkozások, infrastrukturális projektek, illetve kereskedelemtámogatási pénzügyi ügyletek korlátozását, az egyes szíriai személyekre elrendelt uniós beutazási tilalom hatályát, valamint egyes szíriai természetes vagy jogi személyeknek az EU-ban fellelhető javaira - alapvetően bankszámláira - elrendelt zárlatot.

A Szíriába irányuló esetleges fegyverexportot illetően az uniós kormányokat tömörítő tanács - az Ashton által felolvasott közlemény értelmében - tudomásul vette az egyes tagállamok kötelezettségvállalását, hogy hadfelszerelést csak a szíriai ellenzéki és forradalmi erők nemzeti koalíciója számára fognak szállítani a polgári lakosság megvédése céljából, valamint hogy megfelelő óvintézkedéseket tesznek a visszaélések megelőzése érdekében, és biztosítják a fegyvereknek a rendeltetésszerű címzetthez való eljuttatását.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!