Nagyvilág

2013.05.16. 16:38

Megnyílt az Ásotthalom és Királyhalom közötti határátkelőhely

Ásotthalom, 2013. május 16., csütörtök (MTI) - Megnyílt az Ásotthalom és a vajdasági Királyhalom (Backi Vinogradi, Bácsszőlős) közötti határátkelőhely csütörtökön.

Ásotthalom, 2013. május 16., csütörtök (MTI) - Megnyílt az Ásotthalom és a vajdasági Királyhalom (Backi Vinogradi, Bácsszőlős) közötti határátkelőhely csütörtökön.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára avatóbeszédében hangsúlyozta: az új határátkelőhely a térségben élő több százezer magyar és szerb ember, valamint több száz vagy ezer vállalkozás számára teremti meg a könnyebb jövő és a dinamikus fejlődés lehetőségét.

Az átkelő megnyitásával jelentősen nő a térség és az itt működő vállalatok versenyképessége, munkahelyek jönnek létre, és előrelépés várható az idegenforgalom területén is - mondta a politikus.

Az államtitkár kifejtette, a magyar külgazdasági stratégia fontos pillére a nyugat-balkáni befektetési, beruházási pozíciók megőrzése, ennek egyik központi elme a határ menti gazdasági együttműködés sikere.

Közlése szerint a hatodik szerb-magyar közúti átkelővel 22 kilométerre csökken a határátkelőhelyek átlagos távolsága, ez azonban jelentősen elmarad a nyugat-európai szinttől, ahol két-három kilométerenként léphető át a határ. E versenyképességi hátrány leküzdése érdekében a magyar kormány elindította a határkeresztező közutak fejlesztési programját, 120 milliárd forintból a következő években száz új kapcsolatot hoznak létre.

A tervek szerint 2014-ben a szerb-magyar határszakaszon is két új átkelő nyílik. Felújítják és átadják a forgalomnak a régi röszkei átkelőt, Bácsszentgyörgy, valamint Rastina között pedig új nyílik - jelentette be Szijjártó Péter.

Goran Knezevic szerb agrárminiszter elmondta, Magyarország Szerbia fontos gazdasági partnere, a kétoldalú gazdasági kapcsolatok a jószomszédi kapcsolatokon, a földrajzi közelségen és a fejlődő infrastrukturális összeköttetéseken alapulnak.

Az új átkelő megnyitása hozzájárul Szerbia és Magyarország, valamint az európai uniós tagállamok kapcsolatainak erősítéséhez - közölte a szerb politikus.

Nógrádi Zoltán (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, Mórahalom polgármestere hangsúlyozta, tizenöt éve fogalmazódott meg hivatalosan először a határátkelő megnyitásának lehetősége. Az átkelő újra összekapcsolja a kulturálisan és hagyományaiban egységes területet, hogy ismét közel kerülhessenek egymáshoz az itt élők. Közelebb lesz egymáshoz a két eddigi zsákfalu, de közelebb kerül Szabadkához Szeged és Mórahalom is.

A személyforgalom számára megnyitott határátkelőhelyet reggel 7 és este 7 óra között a szerbiai és magyar állampolgárokon túl az Európai Unió állampolgárai, az Európai Gazdasági Térség tagállamai és Svájc állampolgárai használhatják, továbbá azon harmadik országbeli hozzátartozóik, akik a rokoni kapcsolatot igazolni tudják.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!