Nagyvilág

2013.05.18. 11:09

Elloptak egy Guarneri-hegedűt Bécsben

Bécs, 2013. május 17., péntek (MTI/APA) - Elloptak egy Giuseppe Guarneritől származó hegedűt Bécsben a Kurier című lap értesülései szerint.

Bécs, 2013. május 17., péntek (MTI/APA) - Elloptak egy Giuseppe Guarneritől származó hegedűt Bécsben a Kurier című lap értesülései szerint.

A hangszert betörők vitték el az osztrák főváros nyugati részéből. A rendőrség megerősítette a lap értesüléseit, a hangszer értékéről annyit közölt, hogy hat számjegyű összegről, hozzávetőleg 150 ezer euróról van szó. További részletek egyelőre nem ismertek. Szakértők nagyobb összegről beszélnek.

A tettesek az 1737-ben készült hegedű mellett négy történelmi - Angliából, Franciaországból és Svájcból származó - vonót is magukkal vittek - jelentette a Kurier. Az még nem világos, hogy a tolvajok véletlenül találtak a jó fogásra, vagy kifejezetten a zsákmány kedvéért törtek be.

Giuseppe Guarnerinek mára mindössze 150 remekműve maradt fent. Igazán kiváló minőségű hegedűihez nem nagyon lehet hozzájutni kétmillió euró alatti áron. A világ tíz legjobb hegedűje közül hat Stradivari, négy pedig Guarneri a Kurier szerint. Egyikükért nemrégiben 14 millió eurót kínáltak egy aukción, és ezek egyikén játszik David Garrett világhírű hegedűművész is.

Bartolomeo Giuseppe Guarneri del Gesu 1698-tól 1744-ig élt. Cremonai hegedűkészítő családban született, nagyapja, apja, bátyja és nagybátyja szintén hegedűket készített, de az övéi számítanak a legjobbnak a famíliában. A műhely vezetését 1730-ban vette át, mesterművei szakértők szerint 1734 után születtek. Alkotásai elsősorban arról ismertek, hogy némileg kisebbek a szokványos méretnél.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!