Nagyvilág

2013.05.09. 08:38

A kínai kormányfő az izraeli-palesztin béketárgyalások újraindítását sürgette Netanjahunál

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2013. május 8., szerda (MTI) - Peking arra számít, hogy Izrael és Palesztina együtt képes lesz megteremteni a béketárgyalások helyreállításának feltételeit - hangoztatta Li Ko-csiang kínai miniszterelnök, amikor szerdán Pekingben egy órán át tárgyalt Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel.

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:

Peking, 2013. május 8., szerda (MTI) - Peking arra számít, hogy Izrael és Palesztina együtt képes lesz megteremteni a béketárgyalások helyreállításának feltételeit - hangoztatta Li Ko-csiang kínai miniszterelnök, amikor szerdán Pekingben egy órán át tárgyalt Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel.

Li néhány nappal ezelőtt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tárgyalt, s akkor is, meg most Netanjahuval beszélve is azt hangsúlyozta, a palesztin kérdés megoldása a közel-keleti béke és stabilitás alapja, s mindkét fél érdeke.

Netanjahu a kínai partnerével folytatott tárgyalásán is, csakúgy, mint az elmúlt két napban Sanghajban, elsősorban a remélt gazdasági, kereskedelmi, üzleti, technológiai fejlesztési lehetőségekről beszélt. Mint mondta, útjának fő üzenete, hogy Izrael technológiai képességeivel kiváló társa lehet a kínai gazdaságnak.

Netanjahu konkrét területeket is megemlített, így a mezőgazdaságot, a vízvédelmet, az állattenyésztést és a megújuló energiát.

Vendéglátója ugyancsak a tudományos-technikai együttműködést szorgalmazta, közös ipari zónák kialakítását, technológiai transzferközpontok létesítését kezdeményezte. Mint mondta, Peking szívesen lát izraeli befektetéseket a különböző csúcstechnológiák területén.

A két fél megállapodott: külön munkacsoportot hoz létre, hogy kialakítsák az együttműködés pontos terveit.

A tárgyalásokat követően a két politikus jelen volt egy sor megállapodás aláírásán, amelyek mások mellett érintették az agárszférát, a pénzügyeket és az oktatást. Az izraeli miniszterelnököt csütörtökön fogadja Hszi Csin-ping államelnök.

Kína és Izrael között 1992 óta van diplomáciai kapcsolat. Netanjahut megelőzően Ehud Olmert izraeli kormányfő járt Kínában, 2007-ben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!