Nagyvilág

2013.04.23. 19:24

New York polgármestere 21 évre emelné a dohányvásárlási korhatárt

Washington, 2013. április 23., kedd (MTI) - Az egészséges életmódért folytatott kampánya keretében 18-ról 21 évre akarja felemeltetni Michael Bloomberg, New York polgármestere azt a korhatárt, amely alatt senki nem vásárolhat dohánytermékeket a városban.

Washington, 2013. április 23., kedd (MTI) - Az egészséges életmódért folytatott kampánya keretében 18-ról 21 évre akarja felemeltetni Michael Bloomberg, New York polgármestere azt a korhatárt, amely alatt senki nem vásárolhat dohánytermékeket a városban.

Az általa kidolgoztatott szigorítás értelmében egységesítenék a legális dohány- és alkoholvásárlás korhatárát. A 21 évesnél fiatalabbakat ugyanakkor nem büntetnék meg sem a dohányáru birtoklásáért, sem a dohányzásért - közölte kedden a The New York Times.

A Thomas A. Farley, a város egészségügyi biztosa és Christine C. Quinn, a városi tanács elnöke, polgármester-jelölt által hétfőn ismertetett indítvány máris vitát váltott ki a fiatalok jogairól és kötelességeiről. Ismét felmerült az örök ellentmondás, hogy a New York-iaknak, miként más amerikai állampolgároknak 18 éves koruktól jogukban áll háborúban harcolni, gépkocsit vezetni és szavazni, ugyanakkor hivatalosan nem rendelhetnek maguknak egy sört, mi több, a jövőben cigarettát sem vásárolhatnának.

A törvénytervezet értelmében egyébként a szabályszegő fiatal vásárló nem lenne büntethető, csak a kereskedő. Az előterjesztés egy 2010-es angliai tanulmányra hivatkozik, amely szerint 30 százalékkal csökkent a dohányosok aránya a 16-17 éves fiatalok között, miután 16-ról 18-ra emelték fel a dohánytermékek vásárlásának alsó korhatárát. A New York-i vezetők szerint a szigorítás 55 százalékos visszaesést eredményezhet a 18-20 évesek körében.

Farley emlékeztetett arra, hogy tíz év folyamatos csökkenés után a fiatalkorú dohányosok arányának visszaesése 2007-ben 8,5 százalékos szinten megrekedt. A felnőttek között a nikotinélvezők aránya a 2002-ben mért 21,5 százalékról 2011-re 14,8 százalékra csökkent. Maga Bloomberg egyébként 2006-ban még ellenezte a korhatáremelést, azzal érvelve, hogy a nehezebb hozzáférés csak felerősíti a kísértést.

New York városi tanácsa előtt van Bloombergnek egy másik javaslata is, amelynek értelmében a kereskedőknek olyan helyen kellene tartaniuk a dohányárut, ahol a vásárló nem látja.

Az Egyesült Államok területének legnagyobb részén 18 év a legális dohányvásárlás korhatára, ezt azonban néhány államban és megyében 19-re emelték. Kaliforniában és Texasban is felvetették már 21 éves korhatárt, de ezt mindeddig megakadályozta a félelem az adóbevételek csökkenésétől.

A New York-i elöljárók szerint ezt a bevételkiesést ellensúlyozni fogják a egészségügyi ellátás terén várható megtakarítások.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!