Nagyvilág

2013.03.02. 18:01

Napolitano kormányalakítási megoldást keres

Róma, 2013. március 2., szombat (MTI) - Felelősségre és mérsékletességre szólította fel a politikai erőket szombaton, szűk egy héttel a parlamenti választások után Giorgio Napolitano olasz államfő, aki a parlament megalakulása után kezdi meg a kormányalakítási konzultációt a pártokkal.

Róma, 2013. március 2., szombat (MTI) - Felelősségre és mérsékletességre szólította fel a politikai erőket szombaton, szűk egy héttel a parlamenti választások után Giorgio Napolitano olasz államfő, aki a parlament megalakulása után kezdi meg a kormányalakítási konzultációt a pártokkal.Mindannyiunk közös felelőssége Itália érdekeinek és az Itáliáról kialakult kép védelme - hangoztatta közleményében Napolitano. Hozzátette, hogy a pártokkal való konzultációt követően "önállóan" hozza meg döntését arról, kire bízza a kormányalakítást.

Sajtóértesülések szerint az államfő első lépése az eredetileg március 15-re kitűzött parlamenti székfoglalás 12-re való előrehozatala lehet. Ezzel néhány, de annál értékesebb napot nyerhet ahhoz, hogy a piacok felé az olasz politika stabilitását sugallja a "jelenlegi káosz helyett" - írta a baloldali La Repubblica.

A legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera szerint minden elképzelhető: a balközép Demokrata Párt (PD) vezette kisebbségi kormány; meghatározott célra és időre kinevezett kormány; a gazdasági és politikai válságot kezelő nagykoalíció; a pártok által támogatott szakértői kormány. Ezek közül már mindegyikre volt példa Olaszországban.

Az esetleges nagykoalíció támogatásáról beszélt a külföldi sajtónak Beppe Grillo, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére, aki nem sokkal később blogján már ismét azt hangoztatta, hogy a civil mozgalom nem szavaz bizalmat egyetlen kormánynak sem.

Az M5S parlamentbe jutott civiljei "ne Grillónak, hanem a nemzet érdekeinek engedelmeskedjenek" - hangoztatta Carlo Giovanardi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) szenátora.

Az M5S tagjai megosztottak: egyesek a PD támogatását, mások Grillo tanítása szerint a mozgalomnak a pártoktól való távoltartását szorgalmazzák.

Megoldást Matteo Renzi firenzei polgármester, a választásokon az első helyen végző, mégsem nyertes PD új generációjának képviselője javasolt.

Renzi szerint a PD-nek nem szabad alkudozásba bocsátkoznia az M5S-szel. Ehelyett a PD a parlament első ülésén terjessze be a pártok állami finanszírozásának eltörlését. Ezzel állíthatja maga mögé a civil mozgalom képviselőit és szenátorait, és ezzel győzheti meg a "politikai osztályba belefáradt" olaszokat arról, hogy a balközép megértette a választások üzenetét.

Renzi szerint a választások után a PD-nek járó 45 millió, a jobbközép Szabadság Népének (PdL) járó 44 millió és az M5S-nek járó 43 millió eurós párttámogatást lakásépítésre kell fordítani.

A pártoknak nemcsak a kormányról, de a mandátumát április közepén befejező Napolitano utódjáról is dönteni kell. A minden oldalnak tetsző, mégis pártok feletti elnök megtalálása az olasz újságok szerint talán még a kormányalakításnál is nehezebbnek ígérkezik.

- Sárközy Júlia, MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!