Nagyvilág

2013.02.17. 14:01

Lemond a pápa - Az egyház megújhodásáért emelt szót a pápa vasárnapi imádságában

Vatikánváros, 2013. február 17., vasárnap (MTI) - Az egyház megújhodásáért és a hívek szeretetben éléséért emelt szót XVI. Benedek pápa vasárnap délben elmondott utolsó előtti úrangyala imádságában.

Vatikánváros, 2013. február 17., vasárnap (MTI) - Az egyház megújhodásáért és a hívek szeretetben éléséért emelt szót XVI. Benedek pápa vasárnap délben elmondott utolsó előtti úrangyala imádságában.A vatikáni Szent Péter téren több tízezren gyűltek össze az eseményre. XVI. Benedek most először jelent meg a hívek tömege előtt, mióta bejelentette lemondását,

A római katolikus egyház éléről a hónap végén távozó pápa egyúttal köszönetet mondott híveinek - s külön Róma városának - a neki nyújtott támogatásért és az érte mondott imákért, és a hagyományoknak megfelelően megáldotta a jelenlévőket.

A napsütötte Szent Péter teret már az angelus kezdetére tömeg árasztotta el. Sokan be sem fértek a térre: a pápa szavait hallgatók a tér körül is tömött sorokban álltak. Federico Lombardi szentszéki szóvivő több mint 50 ezresre becsülte a tömeget. A római rendőrség 100 ezresnél nagyobbra.

A tömeg tapssal köszöntötte a pápát. A többség XVI. Benedek beszéde után is a téren maradt imádkozni és énekelni.

Köszönöm! - mondta nekik többször is az egyházfő.

Nagyböjt első vasárnapján a pápa arról beszélt, hogy "újra fel kell fedezni Istent, mint életünk és az egyház életének alapját".

Hozzátette: a rossz kísértésének számít, ha valaki Istent saját céljaira használja fel, a sikert vagy a vagyoni javakat részesítve előnyben.

"Életünk döntő pillanataiban sőt ha jobban megnézzük, életünk minden percében válaszút előtt állunk: kit akarunk követni, magunkat vagy Istent? Az egyéni érdeket, vagy azt, ami igazán jó?" - kérdezte a pápa, lakosztályának a Szent Péter térre néző ablakából.

"Imádkozzatok értek és utódomért!" - kérte a hívőket.

Apácák, papok, hívők és turisták is részt vettek XVI. Benedek utolsó előtti úrangyala imádságán. A tömeget többségében Róma lakosai alkották: a plébániák közösségei, idősek és családok, akik gyerekeikkel jöttek búcsúzni a pápától. Fiatalok csoportja gitározva vonult be a Szent Péter térre. Az esemény miatt a Vatikán körüli tömegközlekedés akadozott, ezért többen kerékpárral érkeztek.

"Azért jöttem, hogy elbúcsúzzam, ilyen egyszerű"- mondta az MTI-nek egy középkorú római asszony, aki kutyájával érkezett a térre. "Történelmi pillanat, nem hiányozhattam"- nyilatkozott egy firenzei fiatalember, aki a reggeli vonattal utazott Rómába. "Remélem, XVI. Benedek után fordulat történik az egyház életében is" - hangoztatta egy Rómában élő amerikai nő.

Magyar turisták XVI. Benedeket ábrázoló képeslapot vásároltak. "Ez most már ritkaságnak számít" - mondták.

A Vatikán körüli kereskedők elégedetten nyilatkoztak a forgalomról. "A gazdasági válságban a pápaválasztás segíthet!" - mondta egy presszótulajdonos a Vatikán és a Szent Péter tér közötti sugárúton. A szuvenírárusok 3 euróért árulták a XVI. Benedek arcképével díszített, Viva il Papa! (Éljen a pápa !) feliratú zászlót.

A vasárnap kezdődött és február 23-ig tartó nagyböjti lelkigyakorlat időszakában XVI. Benedek nem jelenik meg a nyilvánosság előtt.

Legközelebb a hívők február 24-én búcsúzhatnak el tőle, szintén az úrangyala imádságon.

- Sárközy Júlia, MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!