Nagyvilág

2013.02.08. 08:26

Érdekességek a mai napról 02.08.

79 éve ezen a napon zárult be örökre a mesekönyv, meghalt Móra Ferenc író, újságíró, múzeológus (Kincskereső kisködmön). Szegeden halt meg, szegényparaszt családból származott. Tanulmányait – a család szegénysége miatt – nehéz körülmények között végezte.

79 éve ezen a napon zárult be örökre a mesekönyv, meghalt Móra Ferenc író, újságíró, múzeológus (Kincskereső kisködmön). Szegeden halt meg, szegényparaszt családból származott. Tanulmányait – a család szegénysége miatt – nehéz körülmények között végezte. A budapesti egyetemen földrajz-természetrajz szakos tanári diplomát szerzett, de csupán egy évig tanított. A Szegedi Napló c. lapnak főszerkesztője volt, majd haláláig állandó munkatársa maradt. Ez volt jóformán az egyetlen hírlap, amely nem állt a világháborús propaganda szolgálatába. 1904-től a Somogyi-Könyvtár és a Közművelődési Palota tisztviselője, könyvtárosa. Komoly értéket jelentenek az Alföldön és főleg a Szeged körüli őskori településeken ásatással feltárt anyagokról szóló beszámoló jellegű tanulmányai.

Pályáját versírással kezdte (Az aranyszőrű bárány, Szegénysoron). Elbeszéléseiben és regényeiben a parasztság kiszolgáltatottságának egyik legérzékenyebb ábrázolója. Szépprózáját kitűnő mesélőkészség, higgadt humor és az élőbeszédhez közelálló világos magyaros stílus jellemzi. Mint publicista játékosan, ironikus irányban is bátran bírálta a Horthy-korszak társadalmi igazságtalanságait és visszásságait.

1931-től sokat betegeskedett, egy hónapot a balatonfüredi szanatóriumban töltött. 1932-ben a szegedi egyetem díszdoktorává avatta Móra Ferencet, mely cím régészeti tevékenységének volt köszönhető.1933-ban Karlovy Varyban gyógykezelték, ugyanezen év augusztusában meg is operálták. Halálát hasnyálmirigyrák okozta.

56 éve halt meg Neumann János világhírű matematikus, a számítógép kifejlesztője. Neumann János matematikai tehetsége ellenére, bankár apja kívánságára vegyészmérnöknek tanult Zürichben, miközben Berlinben és Pesten matematikát, fizikát és filozófiát hallgatott. A zsidó származású, bár nemesi címet szerzett családból való Neumann a harmincas években emigrált az Egyesült Államokba. Princetonban, a mérnöktovábbképző intézetben matematika-professzor lett, majd részt vett az amerikai atombomba elkészítésében, amely rengeteg számítást igényelt. Egy évvel később már Pennsylvaniában igazgatott egy hadászati számítógép-projektet, amelyet másodpercenként ezer művelet sebességűre terveztek.

Neumann ezután haláláig együtt dolgozott ottani kollégájával, Hermann Goldstine matematikussal. Többek közt megalkották az IAS- vagy Neumann-gépet, amely sokkal gyorsabban számolt bármelyik korabeli számítógépnél, felépítése pedig nagyjából megegyezett a mai modern számítógépekével, így joggal tartják ezt a mai gépek ősének. Neumann élete végéig, halálos betegen is dolgozott; 1957-ben tüdőrákban halt meg.

185 éve született Jules Verne francia író (Utazás a Föld középpontjába, Nyolcvan nap alatt a Föld körül, Nemo kapitány). Teljes nevén: Jules Gabriel Verne. Az évszám az első francia kiadás éve. Különleges, utazásokról szóló regényei tették a kor ünnepelt szerzőjévé. Regényeiben főhősei kalandok sokaságát élték át, és olyan eszközöket használtak, olyan gépeken közlekedtek, amiknek kifejlesztése a regények születésekor még nem volt befejezett. Látnoknak is gondolták, de valójában nagyon tájékozott olvasó is volt, és ne feledjük, Franciaország ekkor élte fénykorát. Az építészet, a kutatások, a technika új korszak határához ért, Verne ezeket beépítette regényeibe, így a közönsége imádta, mert romantikus kalandokon keresztül megismerhették a még jóformán ki sem fejlesztett berendezések használatát is.

179 éve született Dimitrij Ivanovics Mengyelejev orosz kémikus, az elemek periódusos rendszerének megalkotója. A kémiában el nem tagadhatóan Mengyelejev munkássága örökre meghatározó, az általa szerkesztett periódusos rendszer felállításával.

106 éve született dr. Bay Béla vívó, edző, sportvezető. Mindhárom fegyvernemben versenyzett, 1933-tól 1948-ig tagja volt a magyar válogatottnak. Részt vett az 1936. évi és az 1948. évi nyári olimpiai játékokon.

Ha élne, ma lenne 88 éves Jack Lemmon Oscar-díjas amerikai színész (Van, aki forrón szereti, A szomszéd nője mindig zöldebb).

23 éve halt meg Karády Katalin színésznő (Halálos tavasz). A két háború közti időszak dívája. 1990. február 8-án este 20 óra 50 perckor halt meg. Eredeti nevén: Kanczler Katalin 1939-1948 között húsz nagyjátékfilm és három kisfilm főszerepét játszotta el, mint filmszínésznőt Zilahy Lajos fedezett fel. Emigrációja alatt kalapszalonja lett. Amerikában csak néhányszor lépett színpadra. Dekoratív megjelenése, titokzatos, erotikus sugárzású lénye, mély hangja, szuggesztív egyénisége volt.

91 éve született Cliff Young farmer, aki 61 évesen gumicsizmában futva megnyerte az ultramaratont. Teljes nevén: Albert Ernest Clifford "Cliff" Young 1983-ban nyerte meg a 875 km-es Westfield Sydney-Melbourne ultramaraton versenyt. A többiekhez képest lassan haladt, azonban 5 és fél napon keresztül gyakorlatilag megállás nélkül futott, akkor is, amikor a többiek aludtak. Munkás overalljában és gumicsizmában elsőnek érkezett a célba, 5 nap, 15 óra és 4 perces idejével szinte két teljes napot javítva a pályarekordon. Az első helyezettnek járó 10 ezer dolláros pénzjutalmat azonnal szétosztotta az utána beérkezők között. Hazájában nemzeti hősként tisztelték, szerényen élt és az anyjával lakott, aki egyben az edzője is volt. Futás közben kivette a protézisét, hogy ne zavarja, és a nehéz percekben abból merített erőt, hogy azt képzelte, a juhait hajkurássza.

4 éve gyilkolták meg Marian Cozma kézilabdázót. A román válogatott kézilabdázó a Dinamo Bukarest és az MKB Veszprém KC csapataiban játszott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!