Nagyvilág

2013.02.14. 16:57

Az orosz alkotmánybíróság kifogásolta a bírság mértékét a gyülekezési törvényben

Moszkva, 2013. február 14., csütörtök (MTI) - Az orosz alkotmánybíróság gyakorlatilag rábólintott a tavaly jelentősen megszigorított gyülekezési törvényre, de például a jogszabály megsértőire kiszabható bírság minimális összegét túl magasnak találta - jelentették be a testület csütörtöki ülését követően.

Moszkva, 2013. február 14., csütörtök (MTI) - Az orosz alkotmánybíróság gyakorlatilag rábólintott a tavaly jelentősen megszigorított gyülekezési törvényre, de például a jogszabály megsértőire kiszabható bírság minimális összegét túl magasnak találta - jelentették be a testület csütörtöki ülését követően.

A szentpétervári székhelyű alkotmánybíróság a tavaly júniusban módosított, az ellenzék mozgásterét szűkítő törvényt a Másik Oroszország radikális ellenzéki szervezet és az orosz parlamentben frakcióval rendelkező ellenzéki pártok beadványára vizsgálta meg.

Jelenleg a gyülekezési törvény megsértőire a korábbi néhány száz, vagy ezer rubeles büntetés helyett legalább 10 ezer rubeles, jogi személyekre pedig legalább 50 ezer rubeles (70, illetve 350 ezer forint körüli) büntetést róhatnak ki.

Az orosz alkotmánybíróság szerint a gyülekezési törvény nem teszi lehetővé valamennyi körülmény figyelembe vételét a szabálysértés vizsgálatakor, és azt sem, hogy a közösséghez tartozókat egyénileg is vizsgálják. A testület szerint a törvényhozásnak csökkentenie kell a szabálysértési törvényben a minimális büntetési tételeket.

A testület ugyanakkor nem kifogásolta a tömeges megmozdulásokon, rendezvényeken elkövetett szabálysértésért kiróható maximális bírságok mértékét, amely akár 300 és 600 ezer rubel is lehet (körülbelül 2,1, illetve 4,2 millió forint).

Az alkotmánnyal ellentétesnek ítélte meg a testület az orosz gyülekezési törvényben azt is, hogy egy adott nyilvános rendezvény szervezőit teszi felelőssé az ott résztvevők viselkedéséért, még akkor is, ha nem az ő hibájukból történt rendzavarás. Ez a szabályozás ugyanis hátrányosan hat a gyülekezéshez való jogra, de az igazságosság és megalapozottság elveivel is ellentétes - mondta ki az orosz alkotmánybíróság.

Az Oroszországban is tervezett, úgynevezett Hyde-parkok létrehozásával kapcsolatban a testület szerint legalább minden városban és járásban létesíteni kell a londonihoz hasonló, a szabad véleménynyilvánításra, magányos tiltakozásokra lehetőséget adó helyszínt.

Az orosz kommunista párt és az Igazságos Oroszország párt beadványában ugyanakkor azt is kifogásolta, hogy a hatóságok engedélyhez kötik a nyilvános rendezvényeket, s nem elegendő csak annak bejelentése.

Az alkotmánybíróság szerint erre a résztvevők biztonsága érdekében van szükség. Azt azonban kifogásolta a testület, hogy az engedélyezett létszám túllépése egyenesen a szervezők felelősségre vonását eredményezze, ahogy ezt a gyülekezési törvény előírja.

http://www.ksrf.ru/ru/News/Pages/ViewItem.aspx?ParamId=3074

http://www.rbc.ru/rbcfreenews/20130214154146.shtml

- MTI -  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!