Nagyvilág

2013.02.19. 12:57

Atomrobbantás - Peking azt állítja, Phenjan nem tájékoztatta előzetesen

Peking, 2013. február 19., kedd (MTI) - Peking cáfolja, hogy Phenjan előre tájékoztatta volna a kínai vezetést idei évre tervezett kísérleti atomrobbantásairól, illetve rakétakísérleteiről - derült ki keddi sajtójelentésekből.

Peking, 2013. február 19., kedd (MTI) - Peking cáfolja, hogy Phenjan előre tájékoztatta volna a kínai vezetést idei évre tervezett kísérleti atomrobbantásairól, illetve rakétakísérleteiről - derült ki keddi sajtójelentésekből.A kínai külügyminisztérium szóvivője a korábban elterjedt sajtóértesülésre utalva megjegyezte, nem tudja mire alapozta jelentését a Reuters hírügynökség.

Megfigyelők ugyanakkor azt sem tartják valószínűnek, hogy Hung Lej egy egyenes kérdésre elismerhette volna az észak-koreai tájékoztatás tényét.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a Koreai-félszigeten jelenleg "érzékeny és bonyolult a helyzet, azért minden érintettnek nyugodtnak kell maradnia és tartózkodnia kell olyan lépésektől, amelyek rontanának a mostani állapotokon".

A China Daily című angol nyelvű napilapban megszólaltatott kínai szakértők ugyancsak amiatt aggódnak, hogy "olaj kerül a tűzre", s aggodalmukat egyrészt a szomszédos ország kiszámíthatatlanságára, másrészt az Egyesült Államok és Dél-Korea kedden kezdett hatnapos tengeri hadgyakorlatára alapozzák.

A tíz hadihajóval, köztük Aegis rombolókkal, tengeralattjárókkal, valamint repülőgépekkel végrehajtandó gyakorlattal kapcsolatban egyikük, Csang Tuo-seng úgy vélte, a katonai gyakorlatok ilyen helyzetben a szokásosnál is több kockázatot rejtenek magukban. Egy másik szakértő arra emlékeztetett, hogy a múltban alkalmazott "napfény politika", vagyis Phenjan bevonása hatásosnak bizonyult, s folytatása nagyban oldhatná a feszültséget, megteremthetné a további tárgyalások feltételeit.

A Global Times című lap Kína eddigi szerepét elemzi a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését célzó folyamatban. A társadalomtudományi akadémia kutatója nem hiszi, hogy Kína eddigi politikája kudarcot vallott volna. Vang Jün-seng szerint alapvetően kétoldalú - Phenjan és Washington közötti - problémáról van szó, amelyben Peking csak koordinátor.

Vang egyúttal úgy vélte, "Kína nem fedezi Észak-Koreát". Phenjan büntetést érdemel valamennyi érintett részéről, beleértve Kínát is, amiért figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetéseket - fogalmazott a szakértő. Hozzátette: úgy gondolja, hogy Kína ezúttal nagy valószínűséggel utat enged majd a súlyos szankcióknak.

- MTI -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!