Nagyvilág

2013.02.08. 19:37

Államcsíny előkészítése miatt 13 évre ítéltek Moszkvában egy volt orosz hírszerző ezredest

Moszkva, 2013. február 8., péntek (MTI) - Államcsíny előkészítésének vádjával pénteken 13 év szigorított javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélt első fokon a moszkvai városi bíróság egy volt orosz hírszerző ezredest.

Moszkva, 2013. február 8., péntek (MTI) - Államcsíny előkészítésének vádjával pénteken 13 év szigorított javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélt első fokon a moszkvai városi bíróság egy volt orosz hírszerző ezredest.Vlagyimir Kvacskovot, az 1611-es orosz népfelkelés vezéreiről, Minyinről és Pozsarszkijról elnevezett népi milícia vezetőjét 2010 decemberében vették őrizetbe. A vád szerint a férfi 2009-ben államellenes fegyveres felkelést szervezett és terrorista cselekményekben közreműködött.

Az ügyészség megállapította, hogy a volt hírszerző ezredes embereket toborzott, akiket speciális kiképzőtáborokba küldött, ahol szakemberek foglalkoztak a kiválasztott férfiak katonai kiképzésével és fizikai felkészítésével. Az úgynevezett Minyin és Pozsarszkij népi milícia végcélja az ügyészség szerint a politikai hatalom megszerzése volt.

Kvacskov nem ismerte el bűnösségét, fellebbez az ítélet ellen. A férfi a nagy sajtóvisszhangot kiváltó bírósági eljárás során kijelentette, hogy háború esetére partizánnak képezték ki a mozgalmához csatlakozó embereket.

Az orosz katonai hírszerzés (GRU) volt ezredesét korábban más ügyben is perbe fogták, de 2010-ben az orosz legfelsőbb bíróság is felmentette őt az Anatolij Csubajsz, az Oroszország Egységes Energetikai Rendszerei nevű energiaszolgáltató volt elnöke - egykori miniszterelnök-helyettes - elleni merényletkísérlet vádja alól.

Az ügyészség akkor elnézést kért a jogtalan bűnügyi eljárás miatt és Kvacskov 450 ezer rubel (körülbelül 3 millió 150 ezer forint) kártérítést kapott a hatóságoktól.

Anatolij Csubajsz - aki ma a Rosznano állami cég elnöke - a Budiness FM orosz rádiónak nyilatkozva az ítéletre úgy reagált, hogy Kvacskovot veszélyes fasisztoid szélsőségesnek tartja, aki másokat áldoz fel saját vad eszméiért.

A volt orosz miniszterelnök-helyettes BMW márkájú autóját Moszkva környéki településnél 2005. március 17-én robbantották fel és több lövést adtak le rá. A politikus sértetlenül élte túl a merényletet.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!