Nagyvilág

2013.02.21. 13:35

A dél-kínai Kanton vagyonnyilatkozatokkal harcol a korrupció ellen

Peking, 2013. február 21., csütörtök (MTI) - Dél-Kína legnagyobb városa, Kanton, megerősítette, hogy hamarosan kísérleti jelleggel megkezdi a kormányzati vezetők vagyonnyilatkozatainak begyűjtését, majd közzétételét - jelentette csütörtökön a kínai média.

Peking, 2013. február 21., csütörtök (MTI) - Dél-Kína legnagyobb városa, Kanton, megerősítette, hogy hamarosan kísérleti jelleggel megkezdi a kormányzati vezetők vagyonnyilatkozatainak begyűjtését, majd közzétételét - jelentette csütörtökön a kínai média.A körülbelül 15 milliós megaváros Nansa kerületében dolgozó vezetőknek nem csak ingatlan vagyonukat vagy autóikat kell bevallaniuk, hanem külföldi utazásaikról is számot kell adniuk, és részletes nyilatkozatot kell tenniük családtagjaik állásáról - tájékozatott a városi pártbizottság fegyelmi ellenőrző bizottságának szóvivője.

Mej Ho-csing hozzátette, tudják, hogy a vagyonnyilatkozat önmagában nem megoldás a korrupció elleni harcban, ezért módszeres fellépésre készülnek például az információk folyamatos megosztásával.

Kínában az új pártvezetés határozott fellépése nyomán tavaly november óta nyíltabban és határozottabban folyik a küzdelem az egész országot, illetve annak állami és párthivatalait átszövő korrupció ellen. A visszaélések leleplezésében komoly szerep jut az internetnek.

A világhálón mások mellett olyanokat buktattak le, akiknek nagyszámú ingatlan, lakás volt a nevén. Mint a napokban kiderült, ez ellen az érintettek több helyütt úgy próbáltak meg védekezni, hogy az adatvédelemre és a személyiségi jogok védelmére hivatkozva megszigorították az ingatlan-nyilvántartásba való betekintés szabályait.

A tulajdoni lapokhoz ezekben a városokban például már csak maguk a tulajdonosok, az ügyészségek, egyéb hatóság vagy ügyvédek juthatnak hozzá. Az online közösség nagy része úgy véli, a szóban forgó városok szabályai csak a tilosban járókat védi, hiszen azoknak, akik törvényesen vásároltak ingatlant, nincs okuk félni a nyilvánosságtól.

A helyzet azonban úgy áll, hogy a központi rendelkezések nem biztosítják mindenkinek a tulajdoni lapokhoz való hozzáférést, de a helyi kormányzatoknál még ezeket sem hajtják végre. Sokan úgy vélik, hogy a földhivatali lapokat zsarolásra lehetne felhasználni.

Mások felvetették, külön normákat kellene alkalmazni az állami tisztségviselőkre, akiket kötelezhetnének arra, hogy önként tegyenek vagyonbevallást, s az információt elérhetővé kellene tenni.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!