Nagyvilág

2013.01.23. 12:25

Tabajdi Csaba uniós kisebbségvédelmi rendszer létrehozását sürgeti

Brüsszel, 2013. január 23., szerda (MTI) - Uniós kisebbségvédelmi rendszer létrehozását sürgette Tabajdi Csaba egy zártkörű kisebbségvédelmi konferencián, amelyet a néppárti, RMDSZ-es Winkler Gyula és az Európai Nemzetiségek Föderális Uniója (FUEN) kisebbségvédelmi ernyőszervezet rendezett - tudatta közleményében a szocialista EP-képviselő.

Brüsszel, 2013. január 23., szerda (MTI) - Uniós kisebbségvédelmi rendszer létrehozását sürgette Tabajdi Csaba egy zártkörű kisebbségvédelmi konferencián, amelyet a néppárti, RMDSZ-es Winkler Gyula és az Európai Nemzetiségek Föderális Uniója (FUEN) kisebbségvédelmi ernyőszervezet rendezett - tudatta közleményében a szocialista EP-képviselő.

Tabajdi kifejtette, hogy az EP-ben működő, a nemzeti kisebbségek ügyeivel foglalkozó frakcióközi munkacsoport az elkövetkező időszakban a hagyományos nemzeti kisebbségek jogaival foglalkozó európai polgári kezdeményezés támogatását tekinti legfőbb feladatának. A szocialista politikus szerint a fél éve folyó intenzív munka eredményeként 2013 első felében véglegesíteni kell a polgári kezdeményezés szövegét, továbbá rámutatott, hogy a kezdeményezés feltételei rendkívül kötöttek, mivel annak megfelelő jogalappal kell rendelkeznie az EU alapszerződéseiben. Tabajdi szerint ugyanakkor a kezdeményezésnek minél több, az unió területén élő hagyományos nemzeti kisebbségi közösséget kell tudnia megszólítani.

"Bármiféle kisebbségvédelmi akciónak csak akkor lehet esélye, ha az uniós tagállamokban élő különböző kisebbségek széles körben támogatják azt" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, a frakcióközi munkacsoport társelnöke. A magyar szocialisták EP-delegációjának vezetője rámutatott, hogy a cél olyan európai polgári kezdeményezés megfogalmazása, amely elnyerheti egymillió európai állampolgár támogatását, és amely felhívja az Európai Bizottságot az uniós jogban ma még nem létező kisebbségi jogi keretek kidolgozására.

Tabajdi Csaba az ülésen arra is emlékeztetett, hogy Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője már 2012 februárjában elsőként vetette fel az európai polgári kezdeményezés szükségességét, a javaslatot az EP nemzeti kisebbségek ügyeivel foglalkozó frakcióközi munkacsoportja 2012 áprilisában, a FUEN moszkvai kongresszusa pedig Tabajdi Csaba javaslatára májusban megvitatta és támogatta.

"Rendkívül összetett feladat úgy megfogalmazni a kezdeményezést, hogy az stabil jogi alapokon álljon, érdemi cselekvésre ösztönözze az Európai Bizottságot, és elnyerje az érintett kisebbségiek támogatását. Meggyőződésem, hogy az állampolgári kezdeményezésnek a hátrányos megkülönböztetés tilalmának elvére, az oktatási és nyelvi jogok biztosítására, valamint az Unió regionális politikájára, a nyelvi és kulturális sokszínűség védelmére, és az állam által biztosított közszolgáltatásokhoz való hozzáférés egyenlőségén kell épülnie" - jelentette ki Tabajdi Csaba, aki szerint a következő hetekben és hónapokban véglegesítik a polgári kezdeményezés szövegét. A képviselő reményét fejezte ki, hogy már idén megindulhat az aláírásgyűjtés.

"Legalább ekkora kihívás összegyűjteni az egymillió támogató aláírást legalább hét uniós tagállamból. Bízom benne, hogy a kezdeményezés megindítását követően számíthatunk a magyar kormány támogatására is, hiszen a hagyományos nemzeti kisebbségek jogainak biztosítása pártokon felett álló nemzeti ügy" - zárult Tabajdi Csaba közleménye.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!