Nagyvilág

2013.01.11. 13:31

Olasz választás - Megkezdődött a választásokon induló pártok bejegyzése

Róma, 2013. január 11., péntek (MTI) - A Kalózpárttól a Demokratikus Ateistákig több száz politikai formáció indul a február 24-i olaszországi választásokon - derült ki pénteken Rómában, miután megkezdődött az induló erők nevének és logójának bejegyzése.

Róma, 2013. január 11., péntek (MTI) - A Kalózpárttól a Demokratikus Ateistákig több száz politikai formáció indul a február 24-i olaszországi választásokon - derült ki pénteken Rómában, miután megkezdődött az induló erők nevének és logójának bejegyzése.A pártok képviselői hosszú sorban álltak a belügyminisztérium épülete előtt csütörtök éjjel óta.

"Elsőként akarom bejegyeztetni jelképünket, nehogy mások lemásolják és szavazatokat vegyenek el tőlünk" - nyilatkozott az újságíróknak a sorban álló Beppe Grillo, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) nevű civil szerveződés vezére.

A vasárnapig tartó belügyminisztériumi regisztrációra péntek reggel már több százan álltak sorban. Közöttük az olasz Kalózpárt, amely vagy Karib-tengeri kalózokként vagy Hét Tenger Kalózaiként jegyezteti magát. Pártot jegyeztet be az Olasz Testvérek, Demokratikus Centrum, Új Erő, Arany Hajnal elnevezésű formáció, valamint az Állítsuk meg a Bankokat és az Adókat, a Szardíniai Újjászületés Európai Mozgalma, a Katolikus Római Szent Birodalom, a Demokrata Keresztények, a Demokrata Ateisták, az Alternatív Kommunista Párt, a Vitorláspárt és a Velencei Köztársaságról elnevezett csoport is.

Bejegyeztették a Mario Monti vezette Monti-listát is. Ezért a közgazdászprofesszor volt egyetemista hallgatói álltak sorba, egymást váltva az éjszaka során.

A képviselőjelöltek listáit január 20-án és 21-én lehet leadni.

A pártok támogatottságáról szóló felméréseket február 9-ig lehet közzétenni, február 23-tól kampánycsend lép életbe.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!