Nagyvilág

2013.01.15. 08:54

Magyar képviselők felszólalásai az Európai Parlamentben

Brüsszel, 2013. január 14., hétfő (MTI) - Hétfőn délután kezdetét vette az Európai Parlament (EP) első idei plenáris ülése Strasbourgban, ahol késő este, az egyperces felszólalások között több magyar EP-képviselő is kifejtette álláspontját.

Brüsszel, 2013. január 14., hétfő (MTI) - Hétfőn délután kezdetét vette az Európai Parlament (EP) első idei plenáris ülése Strasbourgban, ahol késő este, az egyperces felszólalások között több magyar EP-képviselő is kifejtette álláspontját.

A romániai magyar, néppárti képviselő, Winkler Gyula annak a véleményének adott hangot angol nyelvű felszólalásában, hogy Európa "létfontosságú, döntő" válaszúthoz érkezett. Winkler szerint egyre inkább a gazdasági kérdésekre figyelünk, de ő úgy véli: fel kell tenni a kérdést, hogy milyen lesz a válság utáni Európa.

"A makrogazdasági mutatók fontosabbak, mint az alapvető értékek?" - tette fel a kérdést a romániai magyar képviselő, aki arra is választ keresett, hogy a jogállamiság kérdései fölött szemet lehet-e hunyni, ha a gazdasági mutatók megfelelőek. Nem lehet a makroökonómiával felváltani az európai értékeket - szögezte le Winkler.

Bánki Erik fideszes EP-képviselő a fiatalokra és a gyermekekre az interneten leselkedő veszélyekre kívánta felhívni a figyelmet, valamint arra az uniós programra, amelynek célja, hogy a fiatalokat, gyerekeket megvédje ezektől a veszélyektől. "Rendkívül bölcs kezdeményezés volt ez közel másfél évtizeddel ezelőtt, hiszen azóta a kihívások ezen a területen nagyságrendekkel nőttek" - mondta a magyar néppárti képviselő.

Bánki Erik rámutatott, hogy a káros és jogellenes tartalmak kiszűrését is szolgáló program keretében Magyarországon már 2009-ben 28 ezer gyermek vett részt a "Szörfözz biztonságosan" nevet viselő felvilágosító kampányban.

"Gyermekeink rendkívül sok veszélynek vannak kitéve az internet használata során, amelyektől meg kell védenünk őket" - szögezte le a képviselő, aki úgy tudja, hogy a bizottság a programot a következő hétéves periódusban nem folytatja, ami Bánki szerint "végzetes hiba" volna, ezért arra kéri a bizottságát, hogy vizsgálja felül álláspontját, és a továbbiakban is támogassa a programot.

- MTI, Konsiczky Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!