Nagyvilág

2013.01.25. 10:36

Japán átdolgozza védelmi programjait

Tokió, 2013. január 25., péntek (MTI) - Felfüggeszti az előző kormány által kidolgozott biztonságpolitikai intézkedéseket a japán kabinet, új védelmi stratégiát és középtávú hadi beszerzési programot dolgoz ki - közölte pénteken a védelmi miniszter.

Tokió, 2013. január 25., péntek (MTI) - Felfüggeszti az előző kormány által kidolgozott biztonságpolitikai intézkedéseket a japán kabinet, új védelmi stratégiát és középtávú hadi beszerzési programot dolgoz ki - közölte pénteken a védelmi miniszter.Onodera Icunori a régió "egyre súlyosabb" biztonsági környezetével indokolta a tervezett lépéseket.

Tokió Észak-Korea tavaly decemberi rakétatesztjével, valamint Kína sorozatos határsértéseivel indokolta a lépést, miután kínai hajók és repülők a közelmúltban számos alkalommal beléptek Japán parti vizeire, illetve légterébe egy Peking által vitatott kelet-kínai-tengeri szigetcsoport közelében.

A korábbi - eredetileg öt évre szóló - védelmi stratégiát és beszerzési programot az előző kormány 2010 végén fogadta el.

A programok felfüggesztésével párhuzamos pénteken a kabinet átmeneti védelmi stratégiát fogadott el, amelynek értelmében az áprilisban kezdődő 2013-as költségvetési évben 11 év után először növelik majd a hadi kiadások mértékét a szigetországban.

Az átmeneti program szerint Tokió fejleszteni fogja védelmi képességeit, hogy megvédje területi épségét, valamint mélyíteni akarja az amerikai-japán katonai szövetséget annak fényében, hogy Észak-Korea "továbbra is bizonytalanságot keltő tényező" a régióban, Kína pedig "növelte aktivitását" a Japán közelében található vizeken.

Az új védelmi stratégiát év végéig fogja kidolgozni a kabinet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!