Nagyvilág

2013.01.29. 19:27

Izraelben sem bizonyosak az iráni robbanással kapcsolatban

Jeruzsálem, 2013. január 29., kedd (MTI) – Az állítólagos iráni robbanással kapcsolatos kételyeket taglalta az egyik izraeli kereskedelmi tévécsatorna, amely egy Nyugatra szökött volt iráni tisztet is megszólaltatott.

Jeruzsálem, 2013. január 29., kedd (MTI) – Az állítólagos iráni robbanással kapcsolatos kételyeket taglalta az egyik izraeli kereskedelmi tévécsatorna, amely egy Nyugatra szökött volt iráni tisztet is megszólaltatott.

Hamidreza Zakeri, az iráni Forradalmi Őrség volt tisztje megerősítette a tévécsatornának adott telefonos interjújában a fordói föld alatti urándúsítóban történt múlt heti robbanás tényét.

"A legtöbb dolgozó, a tudósok és a többi munkatárs majdnem 90 méterrel a föld alatt voltak. Két liftjük van: az egyik egy dél-koreai gyártmányú teherlift a nehéz eszközök szállítására, és egy ettől távol lévő, a dolgozók pihenőjéhez és irodáihoz közeli személylift. A robbanás miatt mindkét lift megállt és mozgásképtelenné vált. Nincs információnk a sebesültekről, a halottakról, arról, hogy hányan élték túl" - részletezte Zakeri. "Most kezdünk információkhoz jutni, és az ellenőrzésük után továbbadjuk azokat. Iránban először úgy vélték, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad hajtotta végre a robbantást, vagy egy belső tevékenység eredménye volt az akció" - tette hozzá a dezertőr.

Ehud Jáári, a televízió szakkommentátora szerint jelenleg sem kizárni, sem megerősíteni nem lehet Zakeri állításait. Az atomlétesítményben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kamerákat szerelt fel, melyeket hetente, tíznaponta látogatnak ellenőrök az elemzésre kerülő felvételekért.

"Néhány napon belül Iránnak ismét oda kell engednie a nemzetközi ellenőröket, s ha ez valamilyen ok miatt nem így lesz, akkor az azt jelzi, hogy történhetett valami" - vélekedett Jáári. "Az is bizonyosságot jelenthet a robbanás hírével kapcsolatban, ha az ellenőrök meglátogathatják és rendben lévőnek találják a fordói urándúsítót. Két-három napon belül megoldódik a rejtély" - közölte az izraeli 2-es csatorna Közel-Kelet-szakértője.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!