Nagyvilág

2013.01.27. 12:50

Csendes operaelőadással a fiatalok zenei neveléséért

<span style="font-size: 13px;">London, 2013. január 27., vasárnap (MTI) - Claudio Monteverdi Orfeo című operáját újszerű előadásban játsszák London egyik kortárs művészeti központjában: csendes operaként vitték színre, hogy közelebb vigyék a fiatalabb közönséghez a klasszikus zenét.

London, 2013. január 27., vasárnap (MTI) - Claudio Monteverdi Orfeo című operáját újszerű előadásban játsszák London egyik kortárs művészeti központjában: csendes operaként vitték színre, hogy közelebb vigyék a fiatalabb közönséghez a klasszikus zenét.

A csendes opera "műfajának" ötlete a fiatalok körében már egyre népszerűbb csendes (silent, vagy headphone) diszkó ötletére épül: a zene nem hangfalakból, hanem fejhallgatókból szól, ráadásul tetszés szerinti hangerőn.

Tim Wilson producer és Daisy Evans igazgató a London egykori dokknegyedében kialakított konténerváros, a Trinity Buoy Wharf kortárs kulturális központjában vitte színre az 1607-ben bemutatott barokk operát.

A közönség maga dönti el, hogy fejhallgatón keresztül élvezi a zenét, és nézi a szereplők játékát, vagy élőben követi figyelemmel a rendhagyó előadást. Az énekesek ráadásul elhagyják a színpadok és a nézők közé elvegyülve adják elő Orfeusz erős érzelmi töltetű történetét. A fejhallgatóból az előadás rögzített változata szól nagyzenekari kísérettel, élőben viszont csak hat hangszer kíséri az előadókat - olvasható a BBC hírszolgálatának honlapján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!