Nagyvilág

2013.01.19. 10:34

Algériai túszejtés - Washington nem alkuszik terroristákkal

Washington, 2013. január 18., péntek - Az Egyesült Államok nem alkuszik terroristákkal - szögezte le pénteken az amerikai külügyminisztérium szóvivője, miután az algériai iszlamista túszejtők fogolycserét ajánlottak Washingtonnak.

Washington, 2013. január 18., péntek - Az Egyesült Államok nem alkuszik terroristákkal - szögezte le pénteken az amerikai külügyminisztérium szóvivője, miután az algériai iszlamista túszejtők fogolycserét ajánlottak Washingtonnak.

"Az Egyesült Államok terroristákkal nem tárgyal - jelentette ki az amerikai fővárosban Victoria Nuland szóvivő, aki az üggyel kapcsolatban nem bocsátkozott további részletekbe.

Arról viszont beszámolt, hogy Hillary Clinton külügyminiszter pénteken - ezúttal harmadszor - telefonos megbeszélést folytatott Abdelmalek Sellal algériai miniszterelnökkel arról, hogy a két kormány miképp koordinálja erőfeszítéseit a "rendkívül cseppfolyós" helyzetben.

Victoria Nuland elismerte, hogy még mindig vannak amerikaiak az iszlamista fegyveresek fogságában, de ezek számát nem nevezte meg. A nap folyamán korábban egy, a neve lehallgatását kérő amerikai kormányzati tisztségviselő arról számolt be, hogy pénteken az Egyesült Államok több állampolgárát, köztük olyanokat, akik könnyebb sebesüléseket szenvedtek, egy C-130-as repülőgépen egy Európában található amerikai objektumra szállítottak.

A megtámadott gázkitermelő telepet üzemeltető BP egy további amerikait, több más külföldi munkással együtt, Mallorcán keresztül Londonba menekített.

"A terroristáknak tudatában kell lenniük annak, hogy nem lesz sem búvóhelyük, sem menedékük sem Algériában, sem Észak-Afrikában, sem máshol" - jelentette ki pénteken Londonban Leon Panetta amerikai védelmi miniszter.

Victoria Nuland tájékoztatása szerint Washington folytatja az együttműködést az algériai kormánnyal és más érintett állammal a probléma megoldása érdekében. Szavai szerint a fő figyelem most mindenki részéről a még a terroristák kezén maradt foglyokra és a túszejtők ellen folytatódó műveletre irányul.

Egy amerikai tisztségviselő a CNN-nek nyilatkozva ugyanakkor kijelentette, hogy Washington nem bízik meg Algírban, ahol az egyik nyilatkozatban emlegetett adatok ellentétben állnak a másikkal.

Az algériai terroristák amerikai túszaik szabadon engedéséért két, az Egyesült Államokban bebörtönzött iszlamista elengedését követelték. Egyikük az egyiptomi Omár Abdelrahmán, "a vak sejk", akit 1995-ben ítéltek életfogytig tartó börtönbüntetésre, mert merényleteket tervelt ki New York-i célpontok és Hoszni Mubarak akkori egyiptomi elnök ellen. A másik Aafia Sziddiki pakisztáni tudós, aki 2008-ban Afganisztánban rá akart lőni amerikai katonákra.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!