Nagyvilág

2012.12.09. 11:21

Ukrajna - Oleh Tyahnyibokot újraválasztották a Szabadság párt elnökének

Kijev, 2012. december 9., vasárnap (MTI) - Az október végi ukrajnai választásokon a parlamentbe először bejutott, nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt újraválasztotta elnökének Oleh Tyahnyibokot szombati pártkongresszusán.

Kijev, 2012. december 9., vasárnap (MTI) - Az október végi ukrajnai választásokon a parlamentbe először bejutott, nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt újraválasztotta elnökének Oleh Tyahnyibokot szombati pártkongresszusán.Az ukrán sajtó hétvégi tudósítása szerint Tyahnyiboknak nem volt ellenfele a tisztségre, a kongresszus 691 küldötte egyhangúlag választotta újra a párt vezetőjének. A párt alapszabályzata szerint két évre szól a megbízatása.

Újraválasztása után tartott sajtótájékoztatóján a pártelnök korainak minősítette azt, hogy szövetségesük, az Egyesült Ellenzék-Haza párt a bebörtönzött volt kormányfőt, Julija Timosenkót nevezte meg az ellenzék közös jelöltének a 2015-ben esedékes elnökválasztásra. Közölte, hogy erről velük még nem egyeztettek, de nem zárta ki, hogy pártja is támogatni fogja Timosenko jelöltségét. Tyahnyibok egyébként a legutóbbi, 2010-es elnökválasztáson indult jelöltként, 1,43 százalékos eredménnyel a nyolcadik helyen végzett.

Oleh Tyahnyibok 1968-ban született a nyugat-ukrajnai Lvivben. Orvosi és jogászdiplomát szerzett, a kilencvenes években egyszerre dolgozott orvosként szülővárosában, és építette politikai karrierjét. 1991-ben lépett be az akkor még Szociálnacionalista elnevezésű szélsőjobboldali pártba, amely 2004-ben változtatta nevét Szabadság Pártra. Ekkor mondtak le a német náci jelképekre emlékeztető pártszimbólumokról, és választották Tyahnyibokot pártelnöknek. Tyahnyibok korábban már két választáson is bejutott képviselőként a parlamentbe, 1998-ban és 2002-ben. Előbb az - 1999-ben gyanús körülmények között autóbalesetben meghalt Vjacseszlav Csornovil vezette - nacionalista Ukrajnai Népi Mozgalom (RUH), másodjára a Viktor Juscsenko későbbi államfő mögött álló Mi Ukrajnánk frakciójának tagja volt.

Tyahnyibok irányítása alatt a Szabadság párt a 2009-ben, illetve 2010-ben tartott helyhatósági választásokon már meglepően jól szerepelt, az idei parlamenti választásokon pedig az ukrán törvényhozásba is bekerült 37 képviselői helyet szerezve meg a 450 fős verhova radában.

- Kovács Andrea, MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!