Nagyvilág

2012.12.06. 17:57

Külföldi sajtó Magyarországról - Amerikai lap a kormánnyal kapcsolatos bírálatokról, brüsszeli elemző Gyöngyösi felszólalásáról

Washington, Brüsszel, 2012. december 6., csütörtök (MTI) - A The Washington Times című amerikai napilap a magyar kormánnyal kapcsolatos bírálatokról, a European Voice című brüsszeli újság pedig Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő múlt heti felszólalásával kapcsolatban jelentetett meg cikket csütörtökön.

Washington, Brüsszel, 2012. december 6., csütörtök (MTI) - A The Washington Times című amerikai napilap a magyar kormánnyal kapcsolatos bírálatokról, a European Voice című brüsszeli újság pedig Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő múlt heti felszólalásával kapcsolatban jelentetett meg cikket csütörtökön.

A magyar konzervatív kormánypártnak olyan bírálókkal kell megküzdenie, akik össze kívánják kötni a (szélső)jobboldali párttal, amelynek tagjai rendszeres kirohanásokat intéznek a zsidók ellen - írta a konzervatív The Washington Times szerdai lapszámában James Morrison, aki az amerikai fővárosban részt vett egy múlt heti sajtóebéden, amelyet Kumin Ferenc nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár részvételével tartottak.

A szerző kitért a Fidesszel szemben az új alkotmánnyal és a sajtószabadsággal kapcsolatban megfogalmazott bírálatokra, és idézte a helyettes llamtitkárt, aki szerint a kormánynak "elég súlyos imidzsproblémával" kell megküzdenie. "Nap mint nap harcolunk a nagyon kritikus médiával szemben" - jelentette ki Kumin Ferenc, aki Morrison szerint egy, az amerikai konzervatívok számára is jól ismert problémát fogalmazott meg.

Szapáry György washingtoni magyar nagykövet a találkozón kijelentette, hogy "a narratívát olyanok vették át, akik szembehelyezkednek a kormánnyal".

A brüsszeli European Voice csütörtökön megjelent számában John Wyles független elemző azt írta: egyszerűen szégyen, hogy az Európai Bizottság elnöke hallgatott, amikor a magyar parlament egyik képviselője az országban élő zsidók összeírását szorgalmazta. Wyles szerint a bizottságnak továbbra is hangot kell adnia aggodalmainak Magyarország nyugtalanító politikai kultúrája és az antiszemita szélsőjobboldal miatt. Megállapítja továbbá, hogy Magyarországon ugyan a törvény bünteti a diszkriminációt és a rasszizmust, de ez alig tartja vissza a Jobbikot, amely a szerző szerint nyíltan demokráciaellenes párt.

A szerző úgy véli, hogy az unió stratégiai hibát vétett, amikor 2004-ben és 2007-ben túl sok olyan országot vett fel, amely gazdaságilag elmaradott, demokratikus szempontból gyönge, és eltérő a politikai kultúrája. A cikk szerint Magyarország és Románia egy kalap alá került, mint olyan országok, amelyekben a jogállamiságnak alig van respektje, és amely a tekintélyelvűség felé csúszik. John Wyles Orbán Viktort okos és "minden hájjal megkent" politikusnak nevezi, aki többször próbált már bolondot csinálni az uniós szabályokból, és aki a gyakori brüsszeli "feddés" dacára "derűs nemtörődömséggel" viselkedik a nyilvánosság előtt.

A cikk megállapítja, hogy a népszerűtlen megszorítások ellenére a Fidesz a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint továbbra is jól tartja magát, Wyles szerint látszólag azért, mert a Jobbik szavazóit megnyerni hivatott hangot üt meg.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!