Nagyvilág

2012.11.18. 15:28

Gázai hadművelet - Hague: Izrael elvesztené a külföld szimpátiáját szárazföldi hadművelet esetén

London, 2012. november 18., vasárnap (MTI) - Izrael elveszítené a nemzetközi közösség szimpátiájának jelentős részét, ha szárazföldi hadműveletre szánná el magát Gázában - mondta vasárnapi nyilatkozatában a brit külügyminiszter.

London, 2012. november 18., vasárnap (MTI) - Izrael elveszítené a nemzetközi közösség szimpátiájának jelentős részét, ha szárazföldi hadműveletre szánná el magát Gázában - mondta vasárnapi nyilatkozatában a brit külügyminiszter.

William Hague a Sky News brit hírtelevízió politikai magazinműsorában kijelentette: a konfliktusért az elsődleges felelősség az övezetet irányító Hamászt terheli, és a brit kormány felszólítja a palesztin szervezetet az Izrael elleni rakétatámadások beszüntetésére.

Hague hozzátette ugyanakkor: ő és David Cameron brit miniszterelnök is tudatta Izraellel azt a hivatalos brit véleményt, hogy a Gáza elleni esetleges szárazföldi invázió nyomán jelentősen csökkenne az Izrael iránt a jelenlegi helyzetben megnyilvánuló nemzetközi rokonszenv és támogatottság.

A brit külügyminiszter szerint London "nagyon világosan" kifejtette azt a véleményét is az izraeli kormánynak, hogy szárazföldi hadműveletek esetén sokkal nehezebb elejét venni a polgári lakosság veszteségeinek, emellett egy nagyszabású szárazföldi katonai támadás a konfliktus elhúzódásának veszélyével is járna.

"Tűrhetetlen állapot" Izrael számára, hogy az ország déli területeire "rakétazápor zúdul" Gázából, és "nem meglepő", hogy az izraeliek erre válaszolnak, ám egy szárazföldi hadműveletet a nemzetközi közösség - beleértve az Egyesült Királyságot is - sokkal nehezebben tudna támogatni - mondta vasárnapi nyilatkozatában William Hague.

Arra a kérdésre, hogy Iránnak lehet-e a szerepe a jelenlegi konfliktus kirobbantásában, Hague úgy fogalmazott: a Gázai övezetbe kétségtelenül nagymennyiségű fegyver áramlik, és ennek "elsődleges mozgatója" a nemzetközi közösség gyanúja szerint Irán. Irán részese a fejleményeknek, de éppen ezért kell tudatosítani, hogy a mostani események egy szélesebb összefüggésbe illeszkednek - tette hozzá.

A brit külügyminiszter szerint Izraelnek meg kell értenie, hogy az esetleges elhúzódó hadműveletnek - a polgári lakosság veszteségei mellett - milyen hátrányos hatásai lennének a térség egyéb feszültségeire, mivel a gázai konfliktus mellett ott van a Szíriában kialakult "elborzasztó helyzet", valamint az iráni nukleáris fejlesztési program szította feszültség is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!