Nagyvilág

2012.10.24. 16:59

Ukrajna - Őrizetbe vették Kijevben Leonyid Kucsma egykori testőrségének körözött tagját

Kijev, 2012. október 24., szerda (MTI) - Őrizetbe vették szerdán a kijevi nemzetközi repülőtéren az Ukrajnába hazatérő Mikola Melnyicsenko ex-őrnagyot, Leonyid Kucsma volt államfő egykori testőrségének tagját - közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).

Kijev, 2012. október 24., szerda (MTI) - Őrizetbe vették szerdán a kijevi nemzetközi repülőtéren az Ukrajnába hazatérő Mikola Melnyicsenko ex-őrnagyot, Leonyid Kucsma volt államfő egykori testőrségének tagját - közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).

A volt testőr, aki ellen nemzetközi körözés volt érvényben, New Yorkból érkezett a boriszpili repülőtérre.

Melnyicsenko ellen büntetőeljárás van folyamatban államtitok kiszivárogtatása, irathamisítás és hatásköri túllépés miatt. Az egykori testőr arról vált ismertté, hogy titokban hangfelvételeket készített Kucsma irodájában, amelyek alapján a volt államfőt azzal vádolták meg, hogy köze volt Heorhij Gongadze rendszerbíráló újságíró 2000-ben történt meggyilkolásához.

Még nem tudni, melyik bíróság és mikor dönt Melnyicsenko további sorsáról.

Az ex-őrnagyot augusztus 3-án Nápolyban vették őrizetbe az olasz hatóságok, majd augusztus 14-én szabadon engedték. Ügyvédje szerint az olasz bíróság nem talált kellő alapot arra, hogy kiadja őt Ukrajnának.

Az utóbbi időben a volt elnöki testőr az Egyesült Államokban tartózkodott. A múlt hónap végén jelezte, hogy hamarosan visszatér Ukrajnába. Pár nappal ezelőtt azt állította: olyan hangfelvételek is vannak a birtokában, amelyek bizonyítják, hogy Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfőnek köze volt Jevhen Scserbany donyecki üzletember és parlamenti képviselő 1996-os meggyilkolásához, s ezeket a felvételeket kész átadni az ukrán főügyészségnek. A Timosenko vezette Batykivscsina (Haza) párt válaszul nyilvánosságra hozta, hogy Melnyicsenko állítólag pénzbeli támogatást kért Timosenko családjától, a párttól pedig azt, hogy a listáján indulhasson képviselőjelöltként a vasárnapi parlamenti választásokon, cserébe az említett hangfelvételek átadásáért.

A Kucsma ellen 2011 márciusában a Gongadze-gyilkossággal összefüggésben hivatali visszaélés vádjával indított eljárás bizonyítékául részben a volt őrnagy titokban készített hangfelvételei szolgáltak. 2012 januárjában azonban a bíróság jogerősen törvénytelennek minősítette a volt államfő elleni bűnvádi eljárást.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!