Nagyvilág

2012.09.19. 15:52

Mohamed-karikatúrák - Kalóztámadás miatt nem működik a francia lap honlapja

Párizs, 2012. szeptember 19., szerda (MTI) - Kalóztámadás miatt nem elérhető a Mohamed prófétáról újabb rajzokat közlő Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap internetes oldala.

Párizs, 2012. szeptember 19., szerda (MTI) - Kalóztámadás miatt nem elérhető a Mohamed prófétáról újabb rajzokat közlő Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap internetes oldala.

"Az oldalunk azért nem működik, mert meghackelték. Úgy tűnik, hogy keményebb támadást kapott, mint 2011-ben", amikor először jelentek meg Mohamed-karikatúrák a szatirikus lapban - mondta a karikaturista Charb.

Szerdán Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közölt legfrissebb számában a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap, ami heves reakciókat váltott ki francia vallási vezetők és politikusok részéről.

Charb arra kérte Jean-Marc Ayrault miniszterelnököt, hogy "inkább a sajtószabadságot és a köztársasági értékeket védje meg, és ne ijedjen meg az amerikai követség előtt tüntető nevetséges bohócok bandájától".

A lapigazgató arra a múlt szombat esti megmozdulásra utalt, amelynek során mintegy 250 iszlamista tüntető próbált meg a külképviselet épülete előtt tiltakozni a Mohamed prófétát és az iszlámot gyalázó amerikai film miatt. A nem engedélyezett megmozdulásra érkezők közül 150 embert előállítottak a rendőrök személyazonosságuk igazolására, egy embert pedig őrizetbe vettek hatósági személy elleni erőszak miatt.

A miniszterelnök szerda délelőtt azt közölte, hogy a kormány nem engedélyezi a film miatt Párizsban szombaton tervezett újabb tüntetés megtartását. Ayrault kedden a "körülményekre való tekintettel", a szatirikus lap vezetésének felelősségérzetére próbált apellálni a témával kapcsolatban.

"Ha figyelembe vesszük a körülményeket, a világhelyzet soha nem kedvez a radikális iszlám és általában a vallásokkal való viccelődéshez. Ha figyelembe vesszük a körülményeket, akkor soha nem lehet semmiről beszélni, a szatirikus sajtónak pedig vége" - fogalmazott ugyanakkor Charb.

A muzulmán és a zsidó közösség, majd a katolikus egyház legfőbb vezetői is sajnálatukat fejezték ki az újabb provokatív rajzok közlése miatt, amely szerintük "csak olaj a tűzre". Az újabb szatirikus rajzokon Mohamed próféta meztelenül is megjelenik.

Laurent Fabius külügyminiszter közölte, hogy elővigyázatosságból elrendelte a francia nagykövetségek védelmének megerősítését.

"Természetesen utasításba adtam, hogy minden olyan országban, ahol ez gondot okozhat, elővigyázatosságból hozzuk meg a rendkívüli védelmi intézkedéseket" - mondta a francia diplomácia vezetője a France Info hírrádióban.

A külügyminisztérium utóbb azt is bejelentette, hogy "elővigyázatossági intézkedésként" mintegy húsz muzulmán országban pénteken zárva maradnak a francia nagykövetségek, konzulátusok és iskolák. A muzulmán országokban ugyanis rendszerint a pénteki imádság után szoktak nagyszabású tüntetéseket tartani.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!