Nagyvilág

2012.09.30. 09:22

ÉVOSZ: az export és a közbeszerzés felé fordult az építőipar

Budapest, 2012. szeptember 30., vasárnap (MTI) - A magyar építőipar drasztikus visszaesése miatt a közbeszerzés és az export felé fordultak az ágazatban működő vállalkozások - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az MTI-vel.

Budapest, 2012. szeptember 30., vasárnap (MTI) - A magyar építőipar drasztikus visszaesése miatt a közbeszerzés és az export felé fordultak az ágazatban működő vállalkozások - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az MTI-vel.A szövetség felmérése szerint az építőipari cégek exportból származó árbevételének részaránya az idén valamivel 10 százalék fölött lesz, míg egy éve nem érte el a 10 százalékot. Az export célországai: Németország, Ausztria és Románia. A vállalkozások szempontjából nőtt a közbeszerzések szerepe, az első félév végén az árbevétel 55 százaléka keletkezett közbeszerzéseken elnyert munkákból, egy évvel ezelőtt ez az arány még nem érte el az 50 százalékot. A magánmegrendelőktől kapott árbevétel egy év alatt 25-ről 18 százalékra csökkent. 

Az ÉVOSZ felméréséből kiderül, hogy a vállalkozások harmada kalkulál létszámcsökkentéssel a következő félévben. Minden megkérdezett cég jelezte, hogy kisebb-nagyobb összegű kinnlevősége van, és - átlagban - azok 30 százalékát nem tudja behajtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!