Nagyvilág

2012.09.09. 19:47

Berezovszkijnak 100 millió font perköltséget kell fizetnie

London, 2012. szeptember 9., vasárnap (MTI) - Százmillió font (több mint 36 milliárd forint) perköltséget kell fizetnie Borisz Berezovszkijnak, az önkéntes londoni száműzetésben élő orosz pénzembernek, miután nemrégiben elvesztette milliárdos kártérítési keresetét, amelyet egy másik orosz oligarcha, Roman Abramovics ellen indított.

London, 2012. szeptember 9., vasárnap (MTI) - Százmillió font (több mint 36 milliárd forint) perköltséget kell fizetnie Borisz Berezovszkijnak, az önkéntes londoni száműzetésben élő orosz pénzembernek, miután nemrégiben elvesztette milliárdos kártérítési keresetét, amelyet egy másik orosz oligarcha, Roman Abramovics ellen indított.Berezovszkij, aki szembefordult Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ötmilliárd dollár - 3,5 milliárd font - kártérítést követelt egykori üzlettársától és barátjától, a Chelsea londoni futballklub tulajdonosától. Keresete szerint Abramovics "fenyegetéssekkel" és "megfélemlítéssel" kényszerítette őt arra, hogy 2001-ben eladja a Szibnyeft olajtársaságban lévő részesedését a tényleges érték töredékéért, 1,3 milliárd dollárért.

Abramovics ugyanakkor azzal az érvvel kérte a kártérítési igény elvetését a londoni felsőbíróságtól, hogy Berezovszkijnak soha nem volt részesedése a Szibnyeftben, az 1,3 milliárd dollárt "politikai keresztapaként nyújtott segítségért és védelemért" kapta a cég létrehozása idején.

A céget 2005-ben 13,1 milliárd dollárért végül eladták a Gazpromnak.

A londoni felsőbíróság augusztus végén elvetette Berezovszkij keresetét, és a The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi lap bennfentes forrásainak beszámolója szerint Berezovszkijnak még százmillió font perköltséget is kiszámláztak, miután pervesztesként mindkét fél jogi költségeit neki kell állnia.

A lap szerint ez volt az egyik legnagyobb értékre szóló kártérítési per, amely valaha is a brit igazságszolgáltatás elé került.

A milliárdos Berezovszkij, akit hazájában nagy értékre elkövetett csalás vádjával köröznek, 2000-ben szökött Londonba, ahol brit politikai menedékjog oltalma alatt él, jóllehet Moszkva többször kérte kiadatását.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!