Nagyvilág

2012.08.24. 18:49

Pussy Riot - Túlságosan keménynek tartja a büntetést Putyin emberi jogi tanácsadó testülete

Moszkva, 2012. augusztus 24., péntek (MTI) Túlságosan keménynek tartja a Pussy Riot punkegyüttes három tagja elleni ítéletet az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanács, amely pénteken tette közzé nyilatkozatát.

Moszkva, 2012. augusztus 24., péntek (MTI) Túlságosan keménynek tartja a Pussy Riot punkegyüttes három tagja elleni ítéletet az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanács, amely pénteken tette közzé nyilatkozatát.

Az ismert jogvédőkből, szakemberekből és közéleti személyiségekből álló tanácsadó testület szerint elegendő lett volna, ha felfüggesztett büntetést kapott volna a három fiatal nő.

Az emberi jogi tanács tagjai kifogásolják, hogy a vádlottaknak órákig bilincsbe verve kellett hallgatniuk az ítélet indoklását, és azt sem értik, hogy a punkegyüttes mindhárom tagjára egyforma büntetést szabtak ki, holott ketten közülük kisgyermekes anyák.

Hangsúlyozták, hogy meggyőződésük szerint a polgári társadalomnak joga van azt követelni, hogy az orosz bíráskodásban az igazság és a könyörületesség győzedelmeskedjen.

"A vallási intézményekben való viselkedési szabályokat sértő, megdöbbentő cselekmény erkölcsi elítélése mellett ugyanakkor nem szűnnek meg a kérdések a kihirdetett ítélet jogszerűségére, valamint a büntetés igazságosságára és emberiességére vonatkozóan" - állapították meg.

A nyilatkozatot a még Dmitrij Medvegyev államfői tevékenysége idején létrehozott emberi jogi tanács valamennyi tagja aláírta. Azok is, akik a Pussy Riot februári akciójának egyik fő célpontja, a májusban ismét elnöki posztra lépett Vlagyimir Putyin politikája miatt már bejelentették, hogy távoznak a tanácsadói testületből.

Elnöke, Mihail Fedotov kedden úgy nyilatkozott, hogy a Pussy Riot tagjai elleni ítélet bírói tévedésként vonul be a történelembe és remélte, hogy azt hamarosan kijavítja a fellebbviteli, moszkvai városi bíróság.

Marija Aljohinát, Nagyezsda Tolokonnyikovát és Jekatyerina Szamucevicset pénteken, nem jogerősen két-két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélte egy moszkvai, kerületi bíróság "vallási gyűlölet által motivált garázdaság" címén.

A punkegyüttes tagjai február 21-én a moszkvai Megváltó Krisztus Székesegyházban színes maszkot és feltűnő öltözéket viselve, gitárokon játszva "imádkoztak" a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!