Nagyvilág

2012.08.28. 19:49

Öngyilkos merénylet áldozata lett Dagesztán egy muzulmán szellemi vezetője

Moszkva, 2012. augusztus 28., kedd (MTI) - Öngyilkos merénylő végzett kedden Dagesztán egy muzulmán vallási vezetőjével - közölte a kaukázusi orosz köztársaság belügyminisztériuma.

Moszkva, 2012. augusztus 28., kedd (MTI) - Öngyilkos merénylő végzett kedden Dagesztán egy muzulmán vallási vezetőjével - közölte a kaukázusi orosz köztársaság belügyminisztériuma.

Jelentések szerint Szaid Acajevet saját házában ölték meg Csirkej településen, ahol további öt személy életét oltotta ki az öngyilkos robbantó.

A rendőrségi jelentések szerint a tettes egy nő volt, aki zarándokként lépett be a szúfi vezető házába.

A muzulmán vallási személyiség elleni merénylettel szinte egy időben véres lövöldözés volt Dagesztán határvidékén. A Belidzsi település közelében lévő határőrizeti poszton hét belügyi katona meghalt, amikor egyik társuk tüzet nyitott rájuk. Feltételezések szerint a lövöldöző határőr, akit később lelőttek, az iszlám szunnita, s ezen belül is a vahabita irányzat követője lehetett.

Az Oroszországi Föderációhoz tartozó Dagesztánban legutóbb augusztus 18-án hajtottak végre támadást muzulmán hívők ellen. Haszavjurt város síita mecsetében két fegyveres lőtt rá az imádkozókra. Nyolcan megsebesültek.

A lövöldözés a muzulmán világ egyik legfontosabb eseménye, a ramadán végét jelentő ünnep előestéjén történt.

Június 29-én ugyancsak Dagesztánban két ismeretlen fegyveres támadt rá Karamahi falu mecsetére. Megölték az imámot, és egy hívő is életét veszítette a támadásban. A mecsetet felgyújtották.

Szaid Acajev 1937-ben született, tekintélyes szúfi tudós volt. A szúfizmushoz tartozó irányzatokat az iszlám misztikus irányzataiként tartják számon.

A Russia Today televízió beszámolója szerint a neves dagesztáni muzulmán szellemi vezető kilencévesen veszítette el édesapját, ezért iskolai tanulmányait félbehagyva pásztorként dolgozott, hogy eltartsa családját. Szolgált a szovjet hadseregben, majd tűzoltó lett, mielőtt az iszlámmal kezdett volna foglalkozni.

Utolsó éveiben írt könyveit angolra és oroszra is lefordították. Költőként ugyancsak ismertté vált.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!