Nagyvilág

2012.08.30. 15:39

EU-biztos: Szerbiának javítania kell a viszonyát Koszovóval az EU-integráció érdekében

Brüsszel, 2012. augusztus 30., csütörtök (MTI) - Ahhoz, hogy Belgrád előre haladjon az EU-integrációs folyamatban, kulcsfontosságú, hogy Szerbia "érzékelhetően és fenntartható módon" javítsa viszonyát Koszovóval - hangsúlyozta Brüsszelben Stefan Füle bővítési EU-biztos csütörtökön, miután megbeszélést folytatott Suzana Grubjesic szerb EU-integrációs miniszterelnök-helyettessel.

Brüsszel, 2012. augusztus 30., csütörtök (MTI) - Ahhoz, hogy Belgrád előre haladjon az EU-integrációs folyamatban, kulcsfontosságú, hogy Szerbia "érzékelhetően és fenntartható módon" javítsa viszonyát Koszovóval - hangsúlyozta Brüsszelben Stefan Füle bővítési EU-biztos csütörtökön, miután megbeszélést folytatott Suzana Grubjesic szerb EU-integrációs miniszterelnök-helyettessel.

Közös sajtótájékoztatójukon Grubjesic ígéretet tett arra, hogy Belgrád teljesíteni fogja a Pristinával eddig kötött megállapodásokat, és amellett, hogy folytatja Koszovóval a technikai jellegű eszmecserét a további nyitott kérdésekben - ilyen például Észak-Koszovó villamosenergia-ellátása, valamint a távközlés kérdésköre -, kész a párbeszéd magasabb, politikai szintre emelésére is. A szerb miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy kompromisszumokra van szükség a szerb-koszovói viszony megjavítása érdekében.

Stefan Füle kiemelte, hogy Szerbiának tovább kell javítania a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem hatékonyságát.

Az EU-biztos szóvá tette, hogy a központi bank jogállásáról szóló szerb törvény korlátozza a bank jogköreit. Leszögezte, hogy az EU-tagságra törekvő Szerbiának olyan törvényeket kell alkotnia, amelyek illeszkednek a közös európai vívmányokhoz, és nem olyanokat, amelyek szembe mennek velük.

Füle nem volt hajlandó jóslatokba bocsátkozni azt illetően, hogy az elvben már idén márciusban tagjelöltté vált Szerbia mikor kezdheti meg a tényleges EU-csatlakozási tárgyalásokat. Grubjesic is csak arról beszélt, hogy ezt mielőbb szeretnék elérni.

A miniszterelnök-helyettes a minap a Tanjug szerb hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az EU nem fogja újabb, nehezen teljesíthető feltételekhez kötni Szerbia uniós integrációs folyamatának felgyorsítását. A belgrádi kormány elkötelezett a gyorsítás mellett - tette hozzá.

Jelko Kacin szlovén európai parlamenti (EP-) képviselő, az EP Szerbia-ügyi jelentéstevője az elmúlt napokban Szerbiában járt, és első nyilatkozataiban azt mondta: idén az unió még nem fogja kitűzni, mikor kezdheti meg Szerbia az uniós csatlakozási tárgyalásokat. Ezt azzal indokolta, hogy Belgrád nem fogja tudni időben teljesíteni a tárgyaláskezdéshez szükséges feltételeket.

Ivica Dacic szerb miniszterelnök erre úgy reagált, hogy Kacin csupán a saját feltételezését fogalmazta meg. Senki nem oktathatja ki Szerbiát ilyen könnyen, és "egy kicsit vissza kellene fogni a hangvételt" - mondta Dacic. A szerb miniszterelnök szerint Belgrádnak az a célja, hogy "ez év végéig vagy legkésőbb 2013 első felében" tárgyaláskezdési időpontot kapjon. Ivica Dacic a jövő kedden tárgyal Brüsszelben az unió vezetőivel.

Szerdai nyilatkozatában Kacin már azt hangsúlyozta: mind az Európai Parlament, mind az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye, az Európai Bizottság támogatja azt, hogy Belgrád "a lehető leghamarabb" tárgyaláskezdési dátumot kapjon. A szerb törvényhozás európai integrációs bizottságával találkozva Kacin kiemelte, hogy Szerbiának elsősorban a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelem eredményességén kell javítania.

Varga László, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) belgrádi parlamenti képviselője, az európai integrációs bizottság alelnöke elismerte, hogy valamelyest lelassult Szerbia európai beilleszkedési folyamata, de leszögezte, hogy a szerb parlament nyitott a gyorsítást célzó reformokra.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!