Nagyvilág

2012.08.28. 19:17

Elhunyt Pavel Petrov, a Krokodil Gena című népszerű orosz bábfilm egyik alkotója

Moszkva, 2012 augusztus 28.,kedd (MTI)- 76 évesen elhunyt Pavel Petrov, az Oroszországban máig népszerű Krokodil Gena című bábfilm egyik alkotója.

Moszkva, 2012 augusztus 28.,kedd (MTI)- 76 évesen elhunyt Pavel Petrov, az Oroszországban máig népszerű Krokodil Gena című bábfilm egyik alkotója.

Petrov az orosz animációs filmek hőskorszakának egyik képviselője volt. 1956-ban végezte el a Szojuzmultfilm, az orosz animációs szövetség tanfolyamát. 1972-ben átkerült a televíziónak animációs filmeket gyártó Multtyelefilmhez, amelynek 1995-ös bezárásáig munkatársa maradt.

Petrov trükkfilmrajzolóként több mint egy tucat animációs filmet készített, közöttük a Ki mondta azt, hogy miau?, valamint a pipázó városi krokodilt és barátait, köztük a nagyfülű Cseburaskát bemutató Krokodil Gena-bábfilmeket. Utóbbi 1969-ben készült.

Az elhunyt orosz filmkészítő a szovjet animáció számos ismert alakjával dolgozott. Élete utolsó éveiben visszaemlékezéseit, a Szojuzmultfilm történetét írta.

Hőseit, Genát és Cseburaskát a nézők milliói zárták szívükbe. A Youtube videomegosztón ma is megtalálhatóak a filmben elhangzó gyermekdalok. Közöttük a legnépszerűbb, a Kék vagon és Krokodil Gena híres születésnapi dala, amelynek refrénje szerint "sajnos egy évben csak egyszer van születésnap."

Gena, aki Eduard Uszpenszkij meséje szerint az állatkertben krokodilként dolgozik, és Cseburaska, az általában szomorú, amúgy nem létező állatkáról formázott nagyfülű, hatalmas szemű plüssjáték ma is kapható szerte Oroszországban, és a volt szovjet köztársaságokban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!