Nagyvilág

2012.07.18. 17:56

Csehország - Klaus kiállt az országos rendőrfőkapitány mellett

Prága, 2012. július 18., szerda (MTI) - Kiállt a kormánypolitikusok által támadott Petr Lessy országos rendőrfőkapitány mellett Václav Klaus cseh államfő szerdán, és hangsúlyozta, hogy nyugalomra van szükség, a rendőrség elleni támadásoknak meg kell szűnniük.

Prága, 2012. július 18., szerda (MTI) - Kiállt a kormánypolitikusok által támadott Petr Lessy országos rendőrfőkapitány mellett Václav Klaus cseh államfő szerdán, és hangsúlyozta, hogy nyugalomra van szükség, a rendőrség elleni támadásoknak meg kell szűnniük.

Az ellenzék szerint viszont a kormány politikája és a kormánypolitikusok viselkedése az elfogadhatatlan, és ezért bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen a képviselőházban.

A rendőrfőkapitányt és a rendőrséget az utóbbi hetekben több koalíciós miniszter is éles bírálattal illette. Miroslav Kalousek pénzügyminiszter például "rendőrségi provokációt" emlegetett annak kapcsán, hogy a testület Vlasta Parkanová volt védelmi miniszter kiadatását kérte a képviselőháztól.

A vád szerint Vlasta Parkanová felelős azért, hogy Csehország néhány éve túl drágán szerezte be a CASA katonai teherszállító repülőgépeket, és ezzel állítólag több mint 650 milliós koronás kárt okozott az államnak.

Parkanovát a képviselőház a múlt héten kiadta az igazságszolgáltatásnak, és a rendőrség már meg is indította ellene a büntetőeljárást. Ha a bíróság bűnösnek találja, akár tíz év szabadságvesztésre is ítélhetik. Az ügy kapcsán Miroslav Kalousek ismételten hazugsággal vádolta Lessyt, és "rendőrállamot", "gestapós módszereket" emlegetett.

Az ügy kapcsán Petr Necas miniszterelnök is megtámadta a rendőrséget. Necas a parlamentben azt mondta, hogy a kormány politikáját "nem a rendőrezredesek fogják" meghatározni. A kormányfő azt állította, hogy Petr Lessy "politikai aktivizmusba" kezdett, ami elfogadhatatlan.

"A rendőrség körül az utóbbi napokban kialakult helyzetet nagyon komolynak tartom. Lehetetlen, hogy tovább folytatódjanak az olyan közvetett és közvetlen támadások az országos rendőrfőkapitány ellen, mint amilyeneknek ezekben a napokban vagyunk tanúi. Meggyőződésem, hogy le kell csillapítani a helyzetet, a forró fejeket le kell hűteni" - mondta Václav Klaus újságíróknak Prágában, miután fogadta Petr Lessyt.

"A találkozót egyébként azért kezdeményeztem, hogy támogatásomról biztosítsam Lessy azon igyekezetét, hogy megvédje a rendőrséget a különféle külső nyomásokkal szemben" - indokolta a találkozót az államfő.

A rendőrfőkapitányt csak annyit mondott: tájékoztatta az államfőt a rendőrség körül kialakult helyzetről.

"A munkához nyugalomra van szükségünk" - szögezte le Petr Lessy. A főrendőr korábban arra szólította fel kollégáit, hogy álljanak ellen a külső nyomásnak.

"A rendőrségnek apolitikusnak kell maradnia" - jelentette ki.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!