Nagyvilág

2012.05.25. 15:27

Csökkenti koszovói missziójának létszámát az Európai Unió

Brüsszel, 2012. május 25., péntek (MTI) - Megerősítette Hansjörg Haber, az Európai Unió polgári tervezési és végrehajtási szolgálatának (CPCC) igazgatója pénteken, hogy az EU nyáron csökkenti koszovói igazságügyi és rendőri missziójának (EULEX) létszámát.

Brüsszel, 2012. május 25., péntek (MTI) - Megerősítette Hansjörg Haber, az Európai Unió polgári tervezési és végrehajtási szolgálatának (CPCC) igazgatója pénteken, hogy az EU nyáron csökkenti koszovói igazságügyi és rendőri missziójának (EULEX) létszámát.Brüsszelben újságíróknak nyilatkozva a polgári jellegű uniós műveletekért felelős szakember jelezte, hogy a leépítés körülbelül 25 százalékos lesz. A csökkentés után a teljes létszám (helyi alkalmazottakkal együtt) valamivel több mint 2200 fő lesz. Az uniós alkalmazottak száma várhatóan 1250 körül alakul a jelenlegi 1700-ról.

Az EU-illetékes szerint Koszovóban jelentős haladás mutatkozik a misszió feladatai által is érintett egyes területeken, elsősorban a vámügyek területén, és ehhez az EULEX is alkalmazkodni kíván.

Hozzátette, hogy Koszovónak továbbra is szüksége van külső segítségre, főként az igazságügy területén: a szervezett bűnözés elleni fellépésben, a háborús bűnök vizsgálatában, bírósági tanúk megvédelmezésében és a korrupció elleni küzdelemben.

Az EU illetékesei már korábban jelezték, hogy a létszámcsökkentés elsősorban a rendőri és vámtiszti állományt érinti, s az EULEX ezentúl inkább az igazságügyi rendszer működtetésére fog összpontosítani.

A 2008-ban létrehozott EULEX az unió legnagyobb polgári jellegű missziója. Mandátuma idén júniusban lejárt volna, ehelyett kerül sor a létszám csökkentésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!