Nagyvilág

2012.05.04. 10:55

Csen - A kínai külügy szerint a vak aktivista tanulhat külföldön

  Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:Peking, 2012. május 4., péntek (MTI) - Csen Kuang-cseng (Chen Guangcheng) kínai  jogvédő aktivista, aki szerdán hagyta el a pekingi amerikai nagykövetséget, kérvényezheti, hogy külföldön tanuljon - közölte pénteken a kínai külügyminisztérium.

 

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:Peking, 2012. május 4., péntek (MTI) - Csen Kuang-cseng (Chen Guangcheng) kínai  jogvédő aktivista, aki szerdán hagyta el a pekingi amerikai nagykövetséget, kérvényezheti, hogy külföldön tanuljon - közölte pénteken a kínai külügyminisztérium.

Liu Vej-minnek (Liu Weimin), a tárca szóvivőjének tájékoztatása szerint a kelet-kínai Santung (Shandong) tartomány Jinan (Yinan) megyéjéből származó férfi jelenleg Pekingben kórházi kezelést kap.

"Amennyiben Csen Kuang-cseng külföldön kíván tanulni, akkor a törvényeknek megfelelően, a megfelelő hivataloknál, ugyanazokon a csatornákon keresztül, mint amelyek más kínai állampolgárok számára is rendelkezésre állnak, ezt kérvényezheti" - hangoztatta Liu kérdésre válaszolva.

A szóvivő korábban közölte, hogy Kína bocsánatkérést követel az Egyesült Államoktól, amiért Csent "rendhagyó" módon juttatták be a külképviseletre. Egyúttal vizsgálatra és felelősségre vonásra szólította fel az amerikai felet, s arra kérte, biztosítsa, hogy hasonló eset nem fog előfordulni.

Csen, a 40 éves vak férfi, miután őrzött falusi otthonából megszökött, április végén az amerikai nagykövetségen kötött ki. Egybehangzó tájékoztatások szerint hat nap után, szerdán, - Hillary Clinton külügyminiszter Pekingbe érkezésének napján - önszántából távozott az épületéből, s a nagykövet, Gary Locke kíséretében a Csaojang (Chaoyang) kerületi kórházba vitték, ahol találkozott a feleségével és két gyermekével.

Csennel, aki amerikai tájékoztatás szerint kínai részről ígéretet kapott arra, hogy biztonságos környezetbe költözhet, és egyetemi tanulmányokat folytathat, barátai és újságírók rendszeres kapcsolatot tartottak és tartanak.

Csütörtöki hírek szerint a férfi a családjával történt konzultáció után úgy határozott, hogy mivel fenyegetve érzi magát és családját, mégis inkább az Egyesült Államokba távozna. Ezt az óhaját kifejezte a CNN hírtelevízióban Barack Obama elnöknek címzett üzenetében és élő telefonkapcsolat során egy csütörtöki amerikai kongresszusi meghallgatáson is.

A Csen-ügy kezdeti híreinek kiszivárogtatója Bob Fu volt, aki 16 éve érkezett az Egyesült Államokba feleségével és újszülött kisfiával. Szervezete, a ChinaAid jól ismert, eddig már dollármilliókat gyűjtött kínai kisegyházak, máskéntgondolkodók és családtagjaik támogatására. Chris Smith a képviselőház külügyi bizottsága alá tartozó emberjogi albizottság republikánus elnöke a napokban dicsérő szavakkal méltatta.

Bob Fu a kongresszusi meghallgatáson két republikánus törvényhozó társaságában, a mikrofonhoz tartott telefonon keresztül kommunikált Csennel, aki elmondta, aggódik családja biztonságáért, és az elmúlt 10 évben nem volt alkalma pihenni, ezért szeretne az Egyesült Államokba menni. Azt is mondta, reméli, hogy Clintontól több segítséget kaphat.

A CNN hírtelevízió egyik beszámolójának címe: Obama elárulta a kínai hőst? A legutóbbi sajtójelentések szerint pedig Mitt Romney republikánus elnökjelölt "az Obama-kormányzat szégyennapjának", a "szabadság sötét napjának" nevezte azt a napot, amikor kiengedték a követségről Csent.

Az ügy amerikai belpolitikai következményeit tetézi, hogy a leglátványosabb részleteket éppen Clinton és Timothy Geithner pénzügyminiszter látogatásához időzítették.

Az amerikai nagykövet a korábbi zavaros és ellentmondásos információk hallatán azt nyilatkozta, hogy törekszenek Csen ügyét a számára megnyugtató módon rendezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!