Nagyvilág

2012.04.05. 17:22

Húsvéti ételek világszerte!

Magyarországon a húsvét elképzelhetetlen főtt sonka, tojás, torma és kalács nélkül, s az ünnepi menü friss tavaszi zöldségekkel, újhagymával és retekkel egészül ki. De milyen ételekkel ünnepelnek a világ más tájain?

Magyarországon a húsvét elképzelhetetlen főtt sonka, tojás, torma és kalács nélkül, s az ünnepi menü friss tavaszi zöldségekkel, újhagymával és retekkel egészül ki. De milyen ételekkel ünnepelnek a világ más tájain?Az új élet szimbólumaként tojás szinte mindenütt szerepel a húsvéti étkek között. Mellette a legtöbb országban a zsidó pészahtól átvett bárány, sonka és többféle édes sütemény kerül az asztalra. Franciaországban szinte tartományonként más ételekből áll a húsvéti lakoma, de a mézes-fűszeres báránycomb a legnépszerűbb.

Még a kalács is bárány formájú!

Elzászban a húsvéti étkeket a bárány uralja – a fehérboros sült bárány után a cukorral megszórt kalács is bárány formájú, még szalagot is kötnek a figura nyakába, sőt, az ünnepi alkalomra a hagyományos kuglófot is hasonló formára sütik. Bayonne városának híres specialitása a borban pácolt, szárított és enyhén füstölt húsvéti sonka. A korzikai hagyományok szerint nagypénteken az ünnepi menetben a kereszt útját követő nők rozmaringágakat gyűjtenek, amelyekkel az aznapi ételt fűszerezik − a csicseriborsós, fokhagymás levest vagy a tőkehalas-fehérbabos egytálételt.

Húsvétvasárnap sem bárány, sem sonka nem kerül az asztalra, helyette porhanyós kecskesültet fogyasztanak. A desszert a campanile, az ánizzsal fűszerezett édes kenyérféle, amelyet kereszt alakúra formáznak, és sütés előtt főtt, kemény tojásokkal díszítenek. Olaszországban sem esznek sonkát, hanem corallina szalámit kínálnak a főtt tojás mellé, és elengedhetetlen a kalács: egy szicíliai közmondás szerint azt kell igazán sajnálni, akinek a húsvéti asztalára nem került kalács. 

Nagypéntek a tilalmak napja!

Finnországban nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a nagypénteki vezeklésnek, mint a húsvéti ünneplésnek. Nagypéntek a tilalmak napja: nem szabad tüzet gyújtani, söpörni, törölgetni, tilos a rokonok látogatása, a finnek naplemente előtt nem vehetnek ételt magukhoz. A húsvéti asztal viszont annál bőségesebb: tojás-, csirke- és bárányételek sokaságát kínálják, többnyire hagyományos receptek alapján elkészítve. A legkedveltebb édesség a mämmi, a rozslisztből és malátából készült kása, amelyet tejszínhabbal és cukorral ízesítenek. Svédországban marcipánnal töltött, tejszínhabos zsemle az ünnepi reggeli, az ebéd pedig heringgel és hagymával rakott burgonya, de újabban bárányt is tálalnak.

Németországban hal a nagypénteki étek, húsvét vasárnapján pedig az ártatlanság és az alázatosság jelképeként bárány kerül az asztalra. Hagyományos húsvéti ételük a főtt tojás zöld mártásban, amelyet friss fűszernövényekből, petrezselyemből, snidlingből, zsázsából és sóskából készítenek. 

Gonoszt elűző sütemény!

A britek is tojást és bárányt esznek húsvétkor, utóbbit mentaszósszal, burgonyával és zöldbabbal tálalják. Legkedveltebb húsvéti fogásuk a hot cross buns, az édes, gyümölccsel és fűszerekkel ízesített kalács, amelyet cukorkereszttel díszítenek. A cukorkereszt Krisztus keresztjére emlékeztet, a kalács formája pedig azt a követ szimbolizálja, amellyel a szent sírt lezárták. A süteményt sokáig egész évben az ablakban tartották, hogy a gonoszt elűzze, és a tengerészek is magukkal vitték, hogy megvédje őket a hajótöréstől.  

Az ortodox hagyományokat követő görögök nagypénteken csak olívát, zöldségeket és kenyeret esznek, húsvétvasárnap azonban korán kezdődik a reggel, mert a bárányt öt órán át sütik a nyárson, majd rizzsel, salátával és húsgombóccal tálalják. Az orosz ortodox húsvét hagyományos étele a kalács, a kandírozott gyümölccsel és mandulával ízesített kulics, az édes házi sajtot, a paskhát pedig a „Krisztus feltámadt” szavak cirill kezdőbetűit ábrázoló vagy kereszt lenyomattal díszítik. 

Amerikában a mézes sült sonka, a tojás és a csokinyuszi a jellemző húsvéti étel, Mexikóban az ünnep alkalmából hús helyett halból készítenek tradicionális ételeket, ilyen a banánlevélbe göngyölt lepény, a tamales. Az Egyesült Államokban és Kanadában kedvelt édesség a peeps, a húsvéti nyulat vagy csirkét ábrázoló mályvacukorka.

Ausztráliában a brit desszert, a hot cross buns csokoládés és gyümölcsös változata a legnépszerűbb, és a csokoládéformák természetesen nem az európai nyulat, hanem az ausztrál erszényes nyulat mintázzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!