Nagyvilág

2012.03.15. 13:56

Uniós szakértők konzultálnak Moszkvában az élőállat behozatali tilalom miatt

Moszkva, 2012.március 15., csütörtök (MTI) - Uniós szakértők kezdtek konzultációkat Moszkvában, miután Oroszország március 20-tól tilalmat vezetne be az élőállatok behozatalára valamennyi uniós tagállamból.

Moszkva, 2012.március 15., csütörtök (MTI) - Uniós szakértők kezdtek konzultációkat Moszkvában, miután Oroszország március 20-tól tilalmat vezetne be az élőállatok behozatalára valamennyi uniós tagállamból.

Az orosz hatóságok arra hivatkoznak, hogy az Európai Uniós tagállamokban terjed a Schmallenberg vírus, és hiányzik az állatszállítmányok megfelelő uniós állatorvosi kontrollja.

A moszkvai konzultációra érkezett finn, lett, észt, német és francia szakemberekből álló uniós küldöttséget az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatósága nemzetközi kapcsolatok főosztály vezeti.

Szergej Dankvert, az orosz hatóság vezetője az Interfax hírügynökségnek kijelentette: szakembereik több uniós tagállamban vizsgálódtak, így Németországban és Észtországban és azt állapították meg, hogy semmilyen garancia sincs a biztonságra, nincs kiépített rendszer az ellenőrzésre.

Dankvert szerint a tilalmi döntés összhangban van a veszély mértékével.

John Dalli, az Európai Unió Egészségügy és Fogyasztási Politikájának főbiztosa ezzel nem értett egyet az orosz vezetésnek küldött levelében ésszerűtlennek, a veszély mértékéhez képest aránytalannak és tudományosan megalapozatlannak nevezte az élőállat behozatalára vonatkozó, március 20-án életbe lépő tilalmat.

Az uniós biztos szerint az intézkedés ellentmond azoknak a nyilatkozatoknak, amelyek szerint Oroszország megfelelő módon készül a Kereskedelmi Világszervezetbe való belépésre. Dalli a tiltás azonnali visszavonását kérte.

Az orosz állategészségügyi hatóság közlése szerint február 13-án 634 darab sertéssel fordítottak vissza egy szállítmányt az orosz határról, mert nem volt megfelelő tanúsítvány az állatok vírusmentességéről.

A betegség főként a juhokat és a szarvasmarhákat fertőzi meg. Nevét arról a németországi városról kapta, ahol tavaly először azonosították, majd januárban felbukkant Nagy-Britanniában is.

Az orosz import-tilalmat bíráló német sertéstenyésztők érdekvédelmi szervezetének adatai szerint tavaly 55 ezer tonna élősertést exportáltak Oroszországba az EU tagállamaiból.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!