Nagyvilág

2012.03.13. 14:58

EP-vita - Schöpflin az EU-bővítésről, Tabajdi a gazdasági problémákról

Brüsszel, 2012. március 13., kedd (MTI) - Az Európai Parlament (EP) keddi strasbourgi plenáris ülésének vitájában a képviselők a március első két napján Brüsszelben tartott EU-csúcs eredményeiről fejtették ki véleményüket.

Brüsszel, 2012. március 13., kedd (MTI) - Az Európai Parlament (EP) keddi strasbourgi plenáris ülésének vitájában a képviselők a március első két napján Brüsszelben tartott EU-csúcs eredményeiről fejtették ki véleményüket.  

A néppárti Schöpflin György a csúcstalálkozó döntéseit, azon belül a szerb EU-tagjelölti státus megadását korszakhatárként értékelte, hiszen - mint mondta - világossá vált, hogy a bővítési folyamat nem állt le, még ha lendülete lassulni is látszik. A szocialista Tabajdi Csaba azt emelte ki, hogy a gazdasági válság kitörése óta ez volt az első olyan csúcstalálkozó, amely nem tűzoltással telt.

"Szerbia tagjelölti státusának megadásával az a bizonyos fátyol ráborulhat a múltra. Tekinthetjük úgy, hogy Szerbia, a tékozló fiú, visszatért az európai családba" - fogalmazott Schöpflin György. Hangsúlyozta, hogy ez a döntés az egész régió stabilizálásához hozzájárul. Megjegyezte, hogy ha Szerbia elkötelezettsége nem teljes a szervezett bűnözés elleni küzdelemben, akkor a Balkán változatlanul könnyű zsákmánya lehet a nemzetközi maffiahálózatoknak.

A gazdasági válság kezeléséről szólva a fideszes EP-képviselő kiemelt jelentőségűnek mondta azt, hogy "a pénzügyi fegyelem a gazdasági növekedés fontosságának elismerésével együtt érvényesüljön".

Tabajdi arról beszélt, hogy az Európai Unió a jelek szerint túllépett a legnehezebb időszakon, a piacok végre megnyugszanak, és lassan stabilizálódik az euróövezeti államok gazdálkodása.

"Az uniós döntéshozók azonban még nem dőlhetnek hátra. Gazdasági téren legalább két nagy kihívással meg kell birkózniuk a közeljövőben: be kell indítani a gazdasági növekedést, munkahelyeket kell teremteni, és meg kell oldani az euró, mint fizetőeszköz továbbra is fennálló szerkezeti problémáját" - figyelmeztetett az MSZP-s politikus.

Tabajdi Csaba szerint Görögország, Írország, Portugália, Spanyolország gazdasági nehézségei "az euró közös kudarcát is jelentették, a közös valuta ezért alapvető reformra szorul".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!