Nagyvilág

2012.02.27. 11:16

Szíria - Az INA felfüggeszti tevékenységét az arab országban

Budapest, 2012. február 27., hétfő (MTI) - Felfüggeszti tevékenységét Szíriában a Mol Nyrt. horvátországi leányvállalata, az INA - közölte a Mol hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Budapest, 2012. február 27., hétfő (MTI) - Felfüggeszti tevékenységét Szíriában a Mol Nyrt. horvátországi leányvállalata, az INA - közölte a Mol hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján.  

A tevékenység felfüggesztéséről szóló döntés összhangban van a horvát kormány február 23-i határozatával, amely átvette az Európai Unió Tanácsának 2011. december 1-jén hozott, Szíriával szembeni korlátozó intézkedéseit.

Figyelembe véve a horvát kormány határozatát, valamint az általános biztonsági helyzetet Szíriában, az INA rajta kívül álló okok miatt nem képes normál üzleti tevékenységét folytatni az országban. Ennek következtében az INA és a szíriai General Petroleum Company közötti szerződések feltételei és kikötései lehetővé teszik a "force major" bejelentését, tehát valamennyi üzleti tevékenység átmeneti felfüggesztését Szíriában - olvasható a hétfői közleményben.

A tájékoztatás szerint az INA és a Mol-csoport sem számol Szíriából származó bevétellel, illetve a rá eső termelés-részesedés realizálásával a közeljövőben, a "force major" megszűnéséig.

A közlemény szerint az INA vasárnap küldött "force major" értesítést a General Petroleum Company részére a Hayan blokk 1998-ban aláírt és az Aphamia blokk 2004-ben aláírt termelés-megosztási szerződésével kapcsolatban.

A "force major" egy - a szerződésekben meghatározott - jogi kikötés, amely megengedi a kötelezettségek és működés felfüggesztését vagy átmeneti megszakítását olyan esetekben, amelyekre a szerződő feleknek nincs ráhatása. Ilyen helyzet lehet többek között az áradás, földrengés, felkelések, zavargások vagy háborús körülmények. A "force major" értesítés nem jelenti a szerződés megszűnését és a projektből való egyidejű kilépést. A kiváltó körülmények megszűnését követően a szerződés a felek károsodása nélkül folytatódik.

Hétfői brüsszeli ülésükön tárgyalnak az EU-országok diplomáciai irányítói az ellenzékkel szemben brutális erőszakkal fellépő damaszkuszi rezsimmel kapcsolatos intézkedések tervezett szigorításáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!