Nagyvilág

2012.02.07. 07:53

Guantanamói rabot mentett fel az olasz bíróság

Róma, 20112. február 6., hétfő (MTI) - Az olasz fellebbviteli bíróság visszaadta a szabadságát egy a terrorizmusért börtönben levő, Guantanamóban nyolc évet töltő tunéziai férfinak.

Róma, 20112. február 6., hétfő (MTI) - Az olasz fellebbviteli bíróság visszaadta a szabadságát egy a terrorizmusért börtönben levő, Guantanamóban nyolc évet töltő tunéziai férfinak.

Az első fokú olasz bíróság hat évre ítélte terrorizmust pártoló bűnszövetkezés címén. A milánói fellebviteli bíróság azonban megnyitotta a dél-olasz Benevento maximális biztonságú börtönének kapuit a tunéziai Nasri Riad előtt. A bíróság úgy látta, nem teljesen bizonyított a férfival szemben emelt vád, miszerint pénzt és okmányt hamisított volna terrorista szervezetek számára.

Nasri Riad 2009 óta raboskodott ezért olasz börtönben. Három évvel ezelőtt az amerikai hatóságok adták ki Riadot Olaszországnak Guantánamóból. A férfi nyolc évet töltött a Kuba szigetén levő amerikai fogolytáborban. Az itt elszenvedett 150 kihallgatásról részletesen beszámolt az olasz ügyészségnek.

"Minden elképzelhető kínzásnak alávetettek" - mondta Riad az Ansa olasz hírügynökség értesülései szerint. A férfi többek között azt idézte fel, hogy a szabad ég alatt szűk ketrecbe zárták be, jeges majd izzó cellában tartották, vallatás közben nemi erőszakkal fenyegették meg, húsz órán keresztül üvöltő diszkózenét hallgattattak vele.

Nasri Riad 1994-ben érkezett Tunéziából Bolognába. Néhány hónap múlva Boszniába ment harcolni. Visszatért Bolognába, majd a 2001. szeptember 11-i merényletek után nyoma veszett. Afganisztánban - ahol megnősült és gyermeke is született - a szövetséges csapatok fogták el. Először kabuli börtönbe került, majd Guantánamóba. Az USA Itáliának adta ki, mivel az olasz ügyészség is terrorizmussal vádolta: 1997-2001 között egy Milánóban is aktív szalafita csoport tagja lett volna, mely öngyilkos terroristákat képzett ki.

- MTI, Sárközy Júlia -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!