Nagyvilág

2012.02.23. 13:30

Cameron: visszavonulásra kell kényszeríteni az al-Shabaab milíciát

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. február 23., csütörtök (MTI) - Az Afrikai Uniónak visszavonulásra kell kényszerítenie Szomáliában az al-Shabaab iszlamista milíciát - mondta a londoni Szomália-konferenciát megnyitva David Cameron brit miniszterelnök.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. február 23., csütörtök (MTI) - Az Afrikai Uniónak visszavonulásra kell kényszerítenie Szomáliában az al-Shabaab iszlamista milíciát - mondta a londoni Szomália-konferenciát megnyitva David Cameron brit miniszterelnök.

 

A brit kormány által kezdeményezett, 40 ország és nemzetközi szervezet részvételével összehívott csütörtöki rendezvény napirendjén Szomália problémáinak lehetséges megoldási módjai szerepelnek. Az értekezleten jelen van mások mellett az ENSZ főtitkára, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, valamint számos afrikai ország állam- és kormányfője.

Cameron megnyitóbeszédében kijelentette: Szomália problémáit végső soron a szomáliaiaknak kell megoldaniuk, a londoni konferenciának nem célja, hogy megoldásokat kényszerítsen rá Szomáliára, és utasítani sem kívánja az ország népét arra, hogy mit tegyen. A cél az, hogy a nemzetközi közösség a szomáliai nép mögé felsorakozva segítse a fordulatot.

A brit kormányfő szerint ennek jegyében meg kell erősíteni az Afrikai Unió békefenntartó tevékenységét a biztonság megteremtése érdekében. A miniszterelnök hozzátette: az Afrikai Unió békefenntartó missziójának rendelkeznie kell azokkal az erőforrásokkal, amelyekkel "folyamatos visszavonulásra" tudja kényszeríteni az al-Shabaab milíciát, emellett "komolyan kell vennie" a polgári lakosság védelmével kapcsolatos felelősségét is.

Cameron jelentős előrelépésnek nevezte ebből a szempontból, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa előző nap - brit kezdeményezésre - jóváhagyta az Afrikai Unió békefenntartó tevékenységének kiterjesztését a szomáliai fővároson túli területekre, és az alakulat létszámának felemelését 12 ezerről 17 700-ra.

A kormányfő szerint egyezségre kell jutnia a nemzetközi közösségnek a szomáliai kalózok felelősségre vonásáról is, és létre kell hozni egy nemzetközi munkacsoportot, amely a kalózoknak fizetett váltságdíjak ügyével foglalkozik. Végső célként ki kell tűzni e váltságdíjak kifizetésének leállítását, mivel biztosítani kell annak az elvnek az érvényesítését, hogy "a bűncselekmény nem lehet kifizetődő tevékenység" - mondta Cameron.

Az Clinton amerikai külügyminiszter a konferencián felszólalva ugyanerről a problémáról kijelentette: alapvető fontosságú, hogy a jelenleginél több külföldi ország vállalja az elfogott szomáliai kalózok büntetőjogi felelősségre vonását és bebörtönzését. Hozzátette: az Egyesült Államok támogatja azt a brit kezdeményezést, amelynek célja nemzetközi munkacsoport létrehozása a váltságdíjfizetés gyakorlatának felszámolására.

Hillary Clinton bejelentette: az Egyesült Államok 64 millió dollárral kiegészíti a Szomáliának és a környező országoknak nyújtott humanitárius segélyét. A térség számára tavaly óta jóváhagyott sürgősségi amerikai segélyek összege így 934 millió dollárra emelkedik, ebből 211 millió dollár közvetlen életmentő programokra fordítható Szomáliában.

A csütörtöki londoni konferencián felszólalók nem tettek említést közvetlen külföldi katonai beavatkozásról. Előző nap azonban a The Guardian című vezető baloldali brit napilap azt írta, hogy a brit kormány más EU-tagállamokkal együtt szomáliai kalózok és iszlám csoportok logisztikai központjai és kiképző táborai elleni légicsapások lehetőségét tanulmányozza.

A The Guardian forrásai szerint London olyan helyszínek elleni támadásokat fontolgat, ahol az al-Shabaab és a kalózok a jelek szerint együttműködnek. A lap értesülései szerint katonai szakértők azt tanácsolják, hogy a támadásokat hadihajókról felszálló harci helikopterekkel hajtsák végre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!