Nagyvilág

2012.01.11. 19:14

Politikai manipulációval vádolja a francia rendőrség felügyeleti szervét a Le Monde

Párizs, 2012. január 11., szerda (MTI) - A francia rendőrség felügyeleti szerve (IGS) a 2007-es elnökválasztás idején hamis vádakkal eljárást indított a párizsi prefektúra baloldalinak tartott tisztségviselői ellen - írta szerda délután megjelent számában a Le Monde.

Párizs, 2012. január 11., szerda (MTI) - A francia rendőrség felügyeleti szerve (IGS) a 2007-es elnökválasztás idején hamis vádakkal eljárást indított a párizsi prefektúra baloldalinak tartott tisztségviselői ellen - írta szerda délután megjelent számában a Le Monde.

A mértékadó liberális francia napilap értesülése szerint az IGS meghamisított rendőrségi dokumentumokat azzal a céllal, hogy tartózkodási engedélyekkel való üzérkedés címén eljárást indíthasson a prefektúra azon vezetői ellen, akikről azt feltételezték, hogy a Szocialista Párthoz állnak közel. Közülük négy ellen 2007-ben vádat emeltek, és felfüggesztették őket állásukból. Köztük volt Yannick Blanc, a párizsi rendőrség vezetője, helyettese, Bruno Triquenaux, valamint Christian Massard, aki a korábbi szocialista belügyminiszter, Daniel Vaillant védelméért volt felelős.

A fellebbviteli bíróság azonban januárban mindenkit felmentett a vádak alól, s azóta a Le Monde szerint az IGS ellen folyik eljárás a feltételezett manipuláció miatt. "Az ügy Nicolas Sarkozy számára is kínossá válhat, aki akkoriban belügyminiszter volt, majd köztársasági elnök lett" - írta a lap. A cikk szerint a belügyminisztérium felügyelete alá tartozó IGS eljárása 2007 januárban kezdődött. Sarkozy kabinetfőnöke akkoriban Claude Guéant, a jelenlegi belügyminiszter volt. Sarkozyt 2007 májusában választották meg elnöknek, a rendőri vezetők felfüggesztése még abban a hónapban megtörtént.

Yannick Blanc párizsi rendőrfőnököt 2007-ben őrizetbe vették, de ellene végül nem emeltek vádat, viszont állásából felfüggesztették. "Semmilyen bizonyítékom nincs arról, hogy politikai összeesküvés történt. Azt hiszem inkább, hogy az IGS-nek a dolgok politikai víziója által motivált túlkapásáról van szó" - hangsúlyozta a volt rendőri vezető szerdán a francia tömegtájékoztatási eszközökben.

A Le Monde úgy tudja, hogy az IGS-nél számos szabálytalanság történt: meghamisították a jegyzőkönyveket, átírták a telefonlehallgatásokról készült leiratok szövegét, tanúvallomásokat változtattak meg, és nyomást gyakoroltak tanúkra.

A lap arról is beszámolt, hogy a feltételezett manipuláció ügyében indított eljárás keretében egy vizsgálóbíró decemberben tanúként hallgatta ki a jelenlegi párizsi prefektust és a titkosszolgálatok egykori vezetőjét. Ők írták alá a hamisan megvádolt rendőri vezetők felfüggesztését.

A párizsi ügyészség nem kívánta kommentálni a lapértesülést, a párizsi prefektúra pedig azonnal visszautasította a "megalapozatlan állításokat", és "jogi következményeket" helyezett kilátásba.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!