Nagyvilág

2012.01.26. 13:53

Óceánjáró balesete - A partiak üdvözlése bevett szokás, de nem volt engedélyezett

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2012. január 26., csütörtök (MTI) - A Costa Crociere hajótársaság elnöke és az olasz kikötői hatóságok parancsnoka is nyilatkozott arról, hogy a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia luxushajó miért haladt annyira közel a parthoz.

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2012. január 26., csütörtök (MTI) - A Costa Crociere hajótársaság elnöke és az olasz kikötői hatóságok parancsnoka is nyilatkozott arról, hogy a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia luxushajó miért haladt annyira közel a parthoz.

 

Pierluigi Foschi, a Costa Crociere elnöke a római szenátus illetékes bizottsága előtt tartott meghallgatásán elmondta, hogy az óceánjáró-turizmus Európában évi 35 milliárd eurós üzletág. Olaszország az első helyen áll, évi 4,4 milliárd euróval, és százezer embert foglalkoztat. A tragédia az egész olasz idegenforgalomnak jelentős kárt okoz - hangoztatta Foschi. Azzal kapcsolatban, hogy Francesco Schettino kapitány szerint a hajótársaság tudtával kormányozta a hajót partközelbe, a társaság elnöke kijelentette, ezt a manővert a Costa Crociere nem engedélyezte.

"A turisztikai hajózás része a parthoz közeli haladás, ez nem veszélyes, ha megfelelő biztonsági feltételek szerint történik, de nem azzal a sebességgel, ahogyan ez a hatalmas hajó tette" - fogalmazott Foschi. A hajóroncs eltávolításának költsége a Costa Crocierét terheli: "gigantikus munka lesz" - kommentálta Foschi.

A szenátusi bizottság előtt nyilatkozott Mario Brusco tengernagy, a kikötői hatóságok parancsnoka is. Adatai szerint a Costa Concordia 2011-ben negyvenkétszer, 2012-ben kétszer tette meg a Civitavecchia kikötője és Giglio közötti útvonalat. Kétszer ment közel Giglióhoz: 2011 augusztusában egy másik kapitány teljes biztonságban 500 méterre haladt el a parttól. A második manőver Schettinóé volt, aki tizenhat csomós sebességgel nem a parttal párhuzamos, hanem átlós útvonalon haladt. "Életeket mentett volna meg, ha a kapitány nem veszteget el egy órát az evakuálás elrendelésével. Érthetetlen, hogy a többi tiszt miért nem lépett közbe" - mondta a tengernagy. Hozzátette, a partiak "köszöntése" nemzetközi tengerésztradíció és nem tiltott, ha a biztonsági feltételek adottak.

Tizenharmadik napja kutatnak áldozatok után a vízbe borult hajótestben. Tizenhat holttestet találtak, további tizenhat személyt keresnek. "Az eltűntek családtagjainak azt mondtam, nehéz elképzelni, hogy még túlélőre találhatunk, de a csodában a rokonok és a mentők is reménykednek" - nyilatkozta Franco Gabrielli, a polgári védelem vezetője. A hajó üzemanyagtartályainak ürítése a tervek szerint szombaton kezdődik el. A Costa Concordiáról a tengerbe szivárgó tisztítószerek miatt egyes határértékek már a megengedettnél magasabbak - közölte Toszkána tartomány környezetvédelmi hivatala.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!